Motorola će prva lansirati telefon sa novim, elitnim čipom

Brojne kompanije bore se za priliku da prve lansiraju novi Qualcomm-ov čip Snapdragon 8 Gen 2, a izgleda da će ih u tome preduhitriti Motorola.

Pored toga što se radi o nasljedniku sjajnog Snapdragon 8 Gen 1 čipa, veliko interesovanje vlada i zbog toga što će onaj ko dobije tu čast da njegov telefon prvi pokaže moć Snapdragon 8 Gen 2 čipa dobiti i veliku pažnju javnosti. Inače, zvanično predstavljanje novog Qualcomm-ovog procesora očekuje se krajem godine.

Prema najnovijim glasinama Digital Chat Station-a objavljenim na Weibo-u, prva serija Snapdragon 8 Gen 2 procesora završiće u Motorola telefonima. Kompanija je navodno već rezervisala prvu isporuku tih čipova za ugradnju u svoj novi smartfon, koji bi se mogao pojaviti sredinom novembra.

Podsjećamo, upravo ta kompanija prva je lansirala smartfon sa vodećim modelom prethodne generacije – Snapdragon 8 Gen 1. Bio je to uređaj Motorola Edge X30.

Chen Jin, generalni direktor Motorola-e, potvrdio je vijest koju je objavio Digital Chat Station. Motorola-in ozbiljan konkurent je Xiaomi.

Inače, ako je vjerovati glasinama, Snapdragon 8 Gen 2 će se sastojati od jednog Cortex-X3 jezgra, dva Cortex-A720 jezgra, dva Cortex-A710 jezgra, kao i tri Cortex-A510 jezgra. Pretpostavlja se da dodatna jezgra doprinose efikasnijem upravljanju performansama telefona, odnosno većoj energetskoj efikasnosti.