Mladima Google nije osnovni alat za pretragu, evo zašto

Generacija Z, kao prva koja je odrasla potpuno uronjena u digitalni svijet, koristi internet na drugačiji način od prethodnih. Dok je Google decenijama bio dominantan pretraživač za sve ljude, mlađi korisnici sve češće koriste alternativne platforme za traženje informacija.

Jedan od ključnih razloga zašto mladi sve manje koriste Google leži u popularnosti društvenih mreža poput TikTok-a i Instagram-a. Ove platforme pružaju brze, sažete informacije koje su savršene za mlade, jer ne oduzimaju vrijeme. Umjesto da guglaju najbolji restoran u gradu, mnogi će radije pogledati preporuku od TikTok influensera ili pretražiti Instagram za recenzije. Ovakav pristup pruža im neposredan i autentičan uvid u iskustva drugih korisnika, što smatraju pouzdanijim.

Mladima društvene mreže služe i kao primarni alat za praćenje vijesti, trendova u muzici, modi i kulturi.

Još jedan važan faktor je sve veća upotreba vještačke inteligencije (AI) kao alata za pretragu. Mladi korisnici sve više koriste AI servise poput ChatGPT-a, koji omogućavaju direktne odgovore na složena pitanja bez potrebe za pretraživanjem mnoštva izvora. Takođe, AI pomaže pri rješavanju školskih zadataka, što dodatno smanjuje potrebu za klasičnim pretragama na Google-u.