Microsoft seli Windows na oblak

Microsoft planira da čitav svoj operativni sistem Windows prenese u cloud.

Garancija da je nešto tako izvodivo dolazi iz napretka koji je ostvarila postojeća Windows 365 platforma, te integracija naprednih tehnologija vještačke inteligencije.

Do sada je Windows 365, koji omogućava korisnicima da pristupe potpunom Windows operativnom sistemu sa bilo kojeg uređaja, bio usmjeren na poslovne korisnike. Međutim, tehnološki gigant planira da proširi uslugu na individualne korisnike.

Microsoft radi na razvoju novih funkcionalnosti poput Windows 365 Boot i Windows 365 Switch. Ove opcije će omogućiti korisnicima direktno prijavljivanje na Cloud PC instance, što znači da će moći da pristupe svojim radnim površinama sa bilo kog uređaja.

Uvođenje vještačke inteligencije igra ključnu ulogu u ovom projektu, a jedan od nedavnih koraka u tom pravcu je predstavljanje Windows Copilot-a, digitalnog asistenta vođenog vještačkom inteligencijom, kao dio šire strategije za implementaciju AI tehnologija u Windows operativni sistem.

Takođe, Microsoft u saradnji sa drugim kompanijama razvija čipove, kako bi unaprijedio performanse svojih uređaja i povećao komercijalnu vrijednost Windows operativnog sistema.

Sve ovo predstavlja revolucionaran pokušaj koji otvara mogućnosti da se u potpunosti promijeni način na koji koristimo operativne sisteme. Ova transformacija obezbjeđuje veću pristupačnost i fleksibilnost, jer korisnici više nisu ograničeni na jedan uređaj. Sada mogu lako prelaziti s jednog uređaja na drugi i nastaviti tamo gdje su stali, bez gubitka podataka ili funkcionalnosti.