Microsoft PC Manager čisti i ubrzava računar

Microsoft-ov novi alat PC Manager služi za čišćenje, a samim tim i ubrzavanje rada računara koji koriste operativne sisteme Windows 10 i 11.

Riječ je o besplatnoj aplikaciji pomoću koje najprije možete saznati u kakvom stanju je vaš računar, a na raspolaganju su vam i alati pomoću kojih ćete se riješiti svega što je suvišno i što ga usporava.

Aplikacija je trenutno u javnoj beta verziji i moguće ju je preuzeti sa sajta kompanije.

Meni za čišćenje Cleanup donosi četiri glavne opcije pomoću kojih se obavlja posao čišćenja. Radi se o kategorijama Health check, Storage managment, Process managment kao i Startup apps.

Kategorija Health check odnosi se na provjeru stanja sistema i njenim otvaranjem korisnik će dobiti uvid u to da li je računar opterećen nepotrebnim fajlovim poput keš memorije internet pregledača (koji ne mora biti Edge). Ukoliko postoji nešto što treba izbrisati, to se radi obilježavanjem ponuđenih stavki plavom kvačicom i klikom na “Proceed”.

Opcija Storage Manager služi za “dubinsko” čišćenje i upravljanje velikim fajlovima. Funkcioniše na sličan način kao i Health check, ali prikazuje veći broj fajlova kojih se možemo riješiti.

Process managment ukazuje na programe koji su trenutno aktivni, iako ne bi trebalo da budu, i omogućava njihovo isključivanje, dok četvrta opcija iz Cleanup menija – Startup apps pruža uvid u one aplikacije koje se automatski uključuju zajedno sa računarom, te takođe omogućava njihovo isključivanje.