Microsoft-ov Edge dobija zanimljiv novitet

Microsoft Edge uvodi novu funkciju Edge Split Screen pomoću koje će se ekran na pretraživaču moći podijeliti tako da se dvije web stranice vide na istom tabu.

Ova opcija trebalo bi da olakša rad sa dvije internet stranice, a možete promijeniti veličinu podijeljenih kartica i otvoriti veze jednu do druge.

Kada je Edge Split Screen omogućen, nova ikona se pojavljuje desno od trake za web adresu. Klikom na nju aktivnu karticu ćete podijeliti na dvije, što vam omogućava da vidite dvije web stranice jednu pored druge u istom tabu.

Ako ovo radite na više tabova, efektivno se udvostručuje broj stranica koje možete da vidite bez povećanja broja tabova (otvaranje velikog broja tabova je inače velika boljka svih koji rade na internetu).

Ovoj opciji na Microsoft Edge-u obradovaće se posebno oni koji koriste ultraširoki monitor. Takođe, moguće je kliknuti desnim tasterom miša i otvoriti vezu u onome što Microsoft naziva „podijeljeni prozor“.

Na taj način ćete podijeliti aktivnu karticu na dva dijela i učitati vezu u drugoj polovini ekrana. Ovo bi moglo da se pokaže veoma korisnim kada čitate dugačku objavu koja sadrži veze ili kada sprovodite neko istraživanje koje bi obično dovelo do preopterećenja broja tabova.

Ako ovo razdvajanje ekrana zvuči poznato, to je vjerovatno zato što ga konkurentski web pretraživač Vivaldi ima već godinama.

U Microsoft-u su shvatili da je to dobra ideja i za nadati se da će uskoro biti omogućena na verziji Edge-a koja je instalirana kod svih korisnika Windows-a.

Microsoft Edge, prema podacima iz decembra ove godine, kao glavni pretraživač koristi samo 4,4 odsto korisnika interneta. Microsoft i pored svih poboljšanja (Edge je po mnogim karakteristikama najbolji pretraživač) još trpi posljedice lošeg ugleda koji je iza sebe ostavio Internet Explorer.