Microsoft nudi Copilot asistenta umjesto Cortanae

Microsoft pravi zaokret na polju digitalnih pomoćnika u Windows operativnom sistemu.

Nakon što su 2014. lansirali digitalnog asistenta Cortana, pokazalo se da ovaj njihov proizvod nije stekao prepoznatljivost i povjerenje kod korisnika.  Zbog toga su odlučili da ponude nešto novo, a to je Microsoft Copilot, koji će postati njihov centralni AI asistent. Cortana će ostati tek u tragovima, kao pomoćnik unutar Outlook i Teams mobilnih aplikacija.

Ključna osobina novog asistenta je integracija vještačke inteligencije po uzoru na GPT-4. Primjenjuje velike jezičke modele kako bi mogao davati odgovore na pitanja i rješavati složene zadatke. Copilot će biti integrisan sa Adobe, Teams, Spotify i drugim aplikacijama i programima, a moći će mu se pristupiti i kroz podešavanja kompjutera kroz bočnu traku na ekranu u kojoj će biti dostupan Copilot za ćaskanje.

Copilot donosi još jedno novo iskustvo, nazvano Business Chat. Ova nova funkcionalnost povezuje LLM (Language and Learning Model), Microsoft 365 aplikacije i vaše podatke – kalendar, mejlove, četove, dokumente, sastanke i kontakte – kako bi obavio zadatke koji do sada nisu bili mogući.

Prema Microsoft-u, uz novog asistenta proces stvaranja možete započeti bez prazne stranice, on će već napraviti prvi nacrt na osnovu vaših podataka koje imate u prethodnim dokumentima. Moći će, takođe, da sumira suštinu iz dugih nizova pošte koja vam je stigla, ili da vam olakša čišćenje prijemnog sandučeta.

Sa Copilotom, takođe, možete automatizovati različite ponavljajuće zadatke, tako da će vam više vremena ostajati za onaj dio posla koji od vas traži kreativnost.