Microsoft lansirao platformu za “opuštene” video sastanke

Microsoft je predstavio platformu za virtuelne sastanke na Teams koju je nazvao Microsoft Mesh.

Platforma korisnicima omogućava još opuštenije video sastanke u trodimenzionalnom (3D) prostoru, kako bi učesnici imali utisak da razgovaraju licem u lice.

Lansiranjem Microsoft Mesh-a kompanija je predstavila jedinstveni pristup saradnji na daljinu. Ova nova opcija omogućava okupljanje avatara zaposlenika u zajedničkom virtualnom prostoru, potičući osjećaj povezanosti čak i kada su pojedinci geografski raštrkani. Platforma u okviru Teams aplikacije testirana je u firmama poput konsultantske kompanije Accenture i farmaceutske Takeda.

Leo Barella, glavni tehnološki direktor kompanije Takeda, naglasio je da važnost ljudske povezanosti nikada nije nestala, te sa su upravo ti razgovori na poslu sa saradnicima, uz kafu ili susreti na hodniku, često ključni za uspjeh i zadovoljstvo  zaposlenih.

Mesh korisnicima pruža mogućnost da odaberu neki od ponuđenih prostora, koje oni mogu da prilagode svojim potrebama dodavanjem različitih sadržaja. Prema riječima Barellija, Mesh je transformisao njihove sastanke, učinivši ih više saradničkim i imerzivnijim.

Zainteresovani dobijaju besplatan probni period od šest mjeseci, a Microsoft Mesh dostupan im je na računarima i Meta Quest VR uređajima.