Meta radi na tome da svaka ravna površina može postati tastatura

Meta radi na tome da uz pomoć svojih naočara za virtuelnu stvarnost ostvari mogućnost pretvaranja bilo koje ravne površine u tastaturu.

Njen vlasnik, Mark Zuckerberg objavio je na Instagram-u snimak na kom se vide on i njegovi saradnici kako testiraju funkciju koja bi omogućila korisnicima unos teksta dodirivanjem površine ispred sebe. 

Noseći naočare Quest 2, te dodirujući sto ispred sebe, na televizijskom ekranu su se mogli pratiti njihovi pokreti, prikazujući njihove ruke u plavoj boji dok unose tekst preko 2D tastature.

Posmatrači neće moći da vide tastaturu, ali će je korisnik vidjeti zahvaljujući svojim Quest naočarima. Ovo, takođe, ne spada u proširenu stvarnost. Umjesto da koristi naočare za “projekciju” tastature na površinu koju korisnik izabere, zamisao je da se rekreira niskofidelnija verzija okoline korisnika unutar naočara, a zatim dodaje tastatura na to.

Projekat je daleko od toga da se pojavi u javnosti, pa bi, ukoliko se u Meta odluče da nastave razvoj projekta, mogao da doživi brojne nadogradnje i poboljšanja, ali ovakav pristup se čini znatno manje impresivnim ili praktičnim od stvarne proširene stvarnosti.

Za sada je upitna i upotrebna vrijednost ovog sistema, s obzirom da Quest uređaji mogu da se upare sa bluetooth tastaturama. Ipak, ovakva tastatura može da ima primjenu u situacijama kada je potrebno unijeti neke povjerljive informacije (kao što su lozinke), pošto niko osim korisnika ne bi mogao da vidi šta je otkucano.

Takođe, vjeruje se da će ovakav pristup sigurno biti razvijan u smislu da ima određenu upotrebu u još jednom projektu ove kompanije, metaverzumu.