Meta predstavila aplikaciju koja je rival Twitter-u  

Meta je predstavila novu društvenu mrežu koja bi trebala biti alternativa za korisnike Twitter-a koji nisu zadovoljni mrežom Elona Muska.

The Verge prenosi da je izvršni direktor Meta-e na sastanku u kompaniji predstavio prethodnu verziju alternative Muskovoj mreži, interno poznatu kao “Project 92”,  a da bi zvanično ime nove aplikacije trebalo biti Threads.

Iz kompanije Meta početkom godine navedeno je da spremaju svoj “odgovor na Twitter”. Prva verzija tog odgovora bio je Project 92.

Meta za Threads koristi ActivityPub protokol za društveno umrežavanje, koji korisnicima Instagram-a omogućava da svoje naloge i pratioce prebace na novu platformu. Tu mogućnost već koristi Mastodon. Kako mediji prenose, to ne garantuje interoperabilnost između dviju konkurentskih usluga, ali bi moglo olakšati prebacivanje računa sa Mastodon-a na Project 92. Da li bi moglo biti i obrnuto, saznaćemo uskoro.

Dakle, aplikacija Threads u startu će dobiti veliku bazu podataka. Dovoljno je reći da Instagram trenutno ima više od dvije milijarde aktivnih korisnika mjesečno, a prelazak bar dijela te ogromne cifre može biti sjajna “odskočna daska” za novu mrežu.

Chris Cox, glavni direktor Meta-e, najavio je da su se brojne slavne ličnosti već izjasnile da žele koristiti novu aplikaciju. Među njima su navodno Dalai Lama, DJ Slime i Oprah Winfrey.