Meta kupila kompaniju za razvoj pametnih sočiva

Meta ne odustaje od namjere da stvori metaverzum, a jedan od koraka ka tome je i kupovina belgijsko- nizozemske kompanije Luxexcel, specijalizovane za proizvodnju 3D printanih sočiva.

Naime, vjeruje se da Meta akvizicijom ove kompanije želi da unaprijedi razvoj svojih naočara za proširenu stvarnost.

Luxexcel je osnovan 2009. i u početku se bavio proizvodnjom dioptrijskih sočiva za naočare pomoću 3D štampanja. Sada su taj posao podigli na viši nivo, te se bave razvojem i proizvodnjom pametnih sočiva koja mogu da se štampaju sa integrisanom tehnologijom kao što je LCD i holografski film.

Meta i Luxexcel već su sarađivali na Meta-inom projektu Aria, čiji je cilj integrisanje AR tehnologije u standardne naočare. Takođe, Luxexcel je demonstrirao svoje sposobnosti u okviru saradnje sa WaveOptics-om, a važno je podsjetiti da je 2018. kompanija isporučila 3D štampana dioptrijska sočiva kompaniji Vuzix Corp za njihove pametne naočare Blade AR.

Povodom ove akvizicije iz Meta-e poručuju da su “oduševljeni što se tim Luxexcel-a pridružio Meta-i”. Dodaju da akvizicija “proširuje partnerstvo između dviju kompanija”. Luxexcel ima sjedište u Ajndhovenu u Nizozemskoj, s centrom za istraživanje i razvoj u Turnautu u Belgiji. Prodajni i servisni timovi rade u Alfareti, u SAD.

Podsjećamo, Meta je nedavno pokušala da preuzme još jednu VR kompaniju – Within, ali je taj proces prolongiran zbog spora oko toga drži li Meta nezakonit monopol nad VR industrijom.