Messenger Lite više neće postojati na Androidu

Kompanija Meta odlučila je da od 18. septembra ukine aplikaciju Messenger Lite, namijenjenu korisnicima uređaja sa Android operativnim sistemom.

Ova aplikacija je prvobitno predstavljena kao “lakši” način za komunikaciju na Messenger platformi, pružajući jednostavan pristup bez suvišnih funkcionalnosti. Bila je namijenjena manje snažnim Android uređajima jer nije zahtijevala jake performanse, niti je zauzimala mnogo memorije. Nudi osnovne funkcionalnosti i ne mnogo više od toga, a vremenom je postala dostupna za sve telefone.

Meta je odlučila da to promijeni, pa se sada ne može skinuti u Google Play prodavnici, a postojeći korisnici dobijaju poruku sa uputstvom na prelazak u glavnu Messenger aplikaciju ili FBlite aplikaciju.

Bitno je napomenuti da nemogućnost korištenja Messenger Lite neće uticati na istoriju ćaskanja koja su obavljena uz pomoć te aplikacije – čitava istorija će se pojaviti na Messenger-u.

Messenger aplikacije nastale su uz odluku kompanije da poruke koje se šalju preko Facebook naloga ne budu dostupne na telefonima. Time su korisnici natjerani da na telefon skinu još jednu aplikaciju, pa je njena Lite verzija bila neki način kompromisa u pogledu funkcionalnosti i zauzimanja memorije.

Danas se opet od zvaničnika Meta čuju najave da će funkcije ćaskanja vratiti u osnovnu Facebook aplikaciju, jer su zapazili da sve više korisnika diskutuje i dijeli Reels snimke, pa ovim potezom žele da to još više olakšaju i podstaknu.