Messenger i Instagram dobijaju nove alate za roditelje

Danas više nije dovoljno brinuti o djeci da im se ne desi nešto dok su van kuće, svaki roditelj brine i o tome kakvom sadržaju su izložena njegova djeca dok su uz TV ekran ili mobilni telefon.

Stoga se i tehnološke kompanije trude da omoguće nove opcije roditeljske kontrole, a kompanija Meta je proširila mogućnosti na platformama Instagram i Facebook Messenger.

Roditelji sada imaju mogućnost da prate aktivnosti svoje djece na Messengeru, pružajući im dublji uvid u način na koji koriste ovu aplikaciju. Kroz ovu funkcionalnost, roditeljima je omogućen pristup listi kontakata svoje djece, kao i mogućnost da vide s kim tačno komuniciraju, koliko vremena provode razmjenjujući poruke i ko može da vidi sadržaj koji postavljaju na Messenger Stories.

Starija djeca imaju opciju da odluče da li žele da roditelji vide listu blokiranih kontakata. Međutim, važno je napomenuti da poruke i dalje ostaju privatna stvar.

Kada je riječ o Instagram-u, već je dostupan veliki broj bezbjednosnih funkcija. Nedavno je dodata i kontrola poruka koje djeca primaju preko ove platforme. To znači da odrasli koji ne prate djecu moraju prvo dobiti dozvolu da bi poslali poruku. Takođe, slanje fotografija i pokretanje video poziva nije moguće bez dozvole.

Meta, kompanija koja stoji iza ovih platformi, sve više ulaže napore u osiguravanje sigurnosti mladih korisnika. Dodatna funkcija koja je uvedena je “Take a Break” koja mlade korisnike usmjerava ka drugim temama ukoliko previše vremena provode gledajući iste sadržaje.

Ovi konkretizovani koraci koje Meta preduzima u vezi sa bezbjednošću mlađih korisnika jasno pokazuju da su angažovani u zaštiti djece na svojim platformama.