Messenger enkripciju dobijaju svi korisnici

Meta značajno proširuje funkcionalnost end-to-end enkripcije u Messenger-u, omogućavajući je za četovanje više miliona korisnika.

Ovaj standard za end-to-end enkripciju, koji je prvi put uveden prije godinu dana, biće dostupan svim korisnicima do kraja 2023. godine.

Ova enkripcija štiti razgovore od prisluškivanja i presretanja koristeći kriptografiju javnog ključa, što znači da niko, uključujući i organe za sprovođenje zakona, neće moći pristupiti razgovorima.

Takođe, vaša istorija poruka će biti šifrovana. Meta se prvo fokusirala na WhatsApp, koji sada pruža potpunu end-to-end enkripciju, ali će Messenger takođe imati isti nivo zaštite do kraja godine.

Meta je, kao primjer, navela kako trenutno njeni serveri povlače podatke sa URL-ova i prikazuju video pregled u Messenger ćaskanju. Sa end-to-end enkripcijom, aplikacija će umjesto toga posjetiti URL, izvući relevantne informacije o slici i tekstu, a zatim ih šifrovati i poslati. Iako ovaj proces malo usporava, korisnici će i dalje imati pristup svim funkcijama, uz dodatni nivo privatnosti koji pruža enkripcija.

Meta takođe testira opciju za oporavak na uređaju za šifrovane razgovore, što zahtjeva od korisnika da postave PIN ili generišu kod. Takođe razmatra opciju za čuvanje ćaskanja u uslugama za cloud skladištenje, kao što je iCloud. U međuvremenu, Meta planira da do kraja 2023. godine omogući end-to-end enkripciju i za Instagram Direct Messages (DM).