Messenger dobija novu nadogradnju

Aplikacija Messenger dobiće nadogradnju za end-to-end (E2EE) šifrovane razgovore.

Funkcija će se koristiti opciono za razliku od WhatsApp-a, koji ima podrazumijevanu end-to-end enkripciju za sve razgovore. Korisnik u Messenger-u moraće da ode u meni i otvori zaseban end-to-end enkriptovani chat.

Osim toga omogućeni su enkriptovani glasovni i video pozivi.

U praksi to znači da će se i teme za chat, emotikoni, GIF-ovi i stikeri, kao i reakcije, odgovaranje, indikatori za kucanje i druge funkcije aplikacije moći koristiti za end-to-end razgovore, a ova mogućnost do sada nije postojala.

Za poruke koje se same brišu i end-to-end razgovore korisnik će dobiti i obavještenje kada neko kreira skrinšot.

U end-to-end razgovorima pojavljivaće se bedževi za verifikovane naloge, a korisnik će moći da sačuva video ili fotografije koje primi, kao i da obradi video ili fotografiju prije slanja.

Podsjećamo, end-to-end enkripcija (E2EE) je komunikacioni tok koji omogućava stranama koje razmjenjuju poruke i podatke da niko osim te dvije strane nema mogućnost čitanja tih poruka i podataka, pa čak ni server preko kojeg ih te dvije strane razmjenjuju.

Facebook na Messenger uvodi u mogućnost postavljanja različitih fotografija na profile grupa.

Ponovo je vraćen alat koji je nekada postojao – Chat Bubbles, “balončić” pomoću kojeg se početni ekran Messengera može pomjerati preko drugih aplikacija kako bi mu se brže moglo pristupiti.

Kada dodirnete Bubble direktno se otvara chat s određenim kontaktom. U Facebook-u (Meta) su odlučili da ponovo omoguće funkciju koja je sve donedavno bila ukinuta.

Messenger nove funkcije dobija u najnovijoj nadogradnji, a na službenom nalogu Meta-a navodi se da će biti uvođene postepeno širom svijeta.