Mali savjeti za snimanje vrhunskih fotografija telefonom

Da se iz jednostavne situacije fotografski uvijek može izvući nešto više, dokazuju brojni snimci na društvenim mrežama. Naravno, većina njih nije nastala u spontanim momentima, ali to nije ni poenta.

Poenta je u tome da sa nekoliko jednostavnih trikova uvijek možete izvući malo više potencijala iz svake prilike. Najbolje od svega je što vam je potrebna samo kamera na vašem mobilnom telefonu.

1. Očistite sočivo kamere

Prvi korak je veoma jednostavan, ali često zanemaren – očistite sočivo kamere na vašem telefonu! Bilo da koristite krpicu za čišćenje naočara ili kraj vaše majice, otisci prstiju i prašina se lako mogu ukloniti. Tako će vaše fotografije odmah biti oštrije!

2. Osigurajte stabilnost

Fotografije često ispadnu mutne ako se kamera pomjera tokom fotografisanja. Ne ustručavajte se da držite telefon s obje ruke kako biste postigli što veću stabilnost.

3. Obratite pažnju na svjetlosne uslove

Svjetlosni uslovi igraju ogromnu ulogu u kvalitetu fotografija. Primijetićete da fotografije snimljene u mraku često budu mutne ili nejasne. Prirodna dnevna svjetlost je najbolja i za oko i za kameru. Preporučuje se meko svjetlo poslijepodneva, jer je tada dovoljno svijetlo, ali sunce više nije visoko na nebu, što znači da neće bacati neugodne sjenke na lica ili površine. Važno je izbjegavati protivsvjetlo. Ako fotografišete nekoga ko se nalazi ispred izvora svjetlosti, može se desiti da osoba izgleda kao tamna silueta na fotografiji.

4. Pronađite pravi ugao

Nakon što smo “sredili” sočivo, stabilnost i svjetlost – šta još nedostaje? Ugao kamere! Ako pravite portrete, preporučuje se da držite sočivo kamere u nivou očiju osobe koju fotografišete. Za fotografije cijelog tijela ili grupne fotografije, isprobajte različite uglove. Ne ustručavajte se da pomjerate kameru gore i dole kako biste vidjeli koji ugao izgleda najpovoljnije. Osnovno pravilo je – nemojte isjeći važne dijelove. Dobro je da objekat ili osoba budu u centru ekrana. Dodirnite ekran na mjestu gdje se nalazi objekat ili osoba kako biste fokusirali kameru.

5. Koristite osnovne opcije za uređivanje

Za mala prilagođavanja boje i svjetlosti kod uređivanja fotografija obično vam nije potrebna posebna aplikacija. Većina mobilnih telefona ima ugrađene opcije za uređivanje fotografija. Pravilo je – isprobavanje je najbolji način za učenje. Podešavanja koja brzo mogu poboljšati sliku su ekspozicija, sjenke i oštrina. Ako želite da dodate malo boje svojoj fotografiji, isprobajte opcije “Toplina” ili “Živost” – ali budite oprezni, manje je više! Inače boje mogu izgledati neprirodno i prejako.

Sada imate znanje potrebno za korištenje kamere na svom mobilnom telefonu. Kao i kod većine stvari u životu, sve je stvar vježbe – ako vaša prva fotografija ne izgleda onako kako ste očekivali, nemojte biti previše kritični prema sebi i pokušajte ponovo.