m:agazin: Takmičenje čipova u 2024.

Trka proizvođača čipova govori da bi 2024. godina mogla biti fascinantna, te da bi u njoj mogli dobiti inovacije koje će učiniti da na laptopove, desktop PC-ove, pa čak i pametne telefone, gledamo sasvim drugačiim očima nego danas

Po svemu onom što mogu i planiraju da urade, proizvođači mobilnih telefona ne takmiče se više samo između sebe. Njihovi proizvodi postali su konkurencija i prenosivim računarima, a da bi to zaista i bili, njihovo nevidljivo srce – čipovi koji ih pokreću moraju dostići novi nivo. 

Promjene koje donosi razvoj AI tehnologije stavlja nove zahtjeve pred proizvođače.  Takmičenje je otpočeo Apple, koji je nezadovoljan kašnjenjem i greškama Intela, započeo razvoj svog Apple Silicon čipa. Nakon ovog u trku su se uključili i drugi proizvođači čipova sa ARM arhitekturom, koja dominira u mobilnim uređajima zbog svoje sposobnosti pružanja visokih performansi uz minimalnu potrošnju energije. 

Qualcomm je predstavio Oryon Snapdragon X, od kog se očekuje da napravi iskorak u pružanju performansi koje će omogućiti duži vijek baterije i AI sposobnosti za uređaje koje bude pokretao. Namjeru da uđe u tržište čipova pokazala je i Nvidia, koja dominira na tržištu grafičkih karti i hardveru koji podržava AI funkcionalnosti. Liderstvo u toj oblasti, kao i veze sa originalnim proizvođačima hardvera nešto je na čemu analitičari temelje procjene – Nvidia može iz temelja da uzdrma tržište. 

Daleko od otpisivanja je dosadašnji lider Intel, a tu je i AMD koji je ušao na tržište sa svojim procesorima Ryzen 8000. Međutim, govorkanja da OpenAI ChatGPT istražuje neuralne procesorske jedinice (NGU) koje će promijeniti paradigmu u odnosu na dosadašnje grafičke (GPU) su nešto što iz korijena mijenja čitavu igru. 

Kako bilo, čini se da mnogi prijete da će telefoni učiniti laptope zastarjelim, i mnogi proizvođači su zabrinuti. Osim Apple, koji nudi oba proizvoda. Godina pred nama može biti fascinantna zahvaljujući opisanoj trci u razvoju čipova, te donijeti promjene koje će učiniti da se promijeni način na koji gledamo na laptopove, desktop PC-ove, pa čak i pametne telefone.

Ovaj tekst autora Marka Šikuljaka, ali i druge zanimljive sadržaje, možete pronaći u novom m:agazinu.