m:agazin: Da li biste živjeli u pokretnoj solarnoj kapsuli?

Male kuće stekle su popularnost prije nekoliko godina i od tada su učvrstile svoj položaj na arhitektonskoj sceni.

Ono što je započelo kao simpatičan mali trend, sada se razvija u ozbiljnu opciju za stambeni prostor.

Jedan od zanimljivijih primjera ove arhitektonske inovacije je EcoCapsule. Ova samoodrživa mikrojedinica, dizajnirana u Slovačkoj, koristi solarnu i energiju vjetra da bi omogućila boravak na udaljenim mjestima, van domašaja standardne infrastrukture – uz komfor luksuzne hotelske sobe.

Ova kućica opremljena je solarnim panelima na krovu i vjetroturbinom, omogućavajući proizvodnju energije do 1,35 kilovata i skladištenje u baterijskom paketu od 9,7 kilovata. U mnogim slučajevima, ovi spoljašnji izvori vode i struje nisu potrebni, jer je kapsula dizajnirana tako da se može priključiti na standardnu mrežu.

Kapsula može ugostiti do dvije osobe i sadrži sve što je potrebno za udoban boravak – tuš sa sistemom za filtriranje kišnice, kompost toalet koji ne koristi vodu, malu kuhinju sa šporetom na gas, kauč koji se lako pretvara u krevet, radni sto, utičnice, kao i sistem za grijanje i hlađenje. Povezivanje na 4G internet omogućava digitalnim nomadima i avanturistima da ostanu povezani sa svijetom. Kada je baterija potpuno napunjena, može trajati do četiri dana, uz racionalnu potrošnju.

Jedna od njenih najvećih prednosti jeste mobilnost, ali i smanjenje ekološkog otiska, mogućnost boravka na lokacijama koje su inače teško dostupne, kao i osjećaj veće slobode i povezanosti s prirodom. Sa druge strane, život u tako malom prostoru može predstavljati izazov za mnoge, posebno kada je riječ o dužim periodima.

I dok neki u ovakvim rješenjima vide, između ostalog, ključ za očuvanje prirode, drugi se pitaju o njihovoj praktičnosti i dostupnosti masama. U međuvremenu, ova inovativna mikrostambena rješenja ostaju pod lupom interesovanja, izazivajući nas da razmišljamo o tome kako u svijetu koji se neprestano mijenja možemo živjeti odgovornije.

Ovaj tekst Lane Ostojić, ali i brojne druge tekstove možete pročitati u novom broju m:agazina.