m:agazin – Bezbjednost djece na internetu

Internet je u 21. vijeku postao suštinski neophodan faktor za funkcionisanje društva. On je odličan alat za učenje i zabavu, ali kao i sve druge stvari na svijetu, može da se zloupotrijebi i tako nanese ozbiljnu štetu, kako odraslima, tako i djeci.

Roditelji sve češće govore o negativnom uticaju interneta na psihičko, emocionalno i fizičko zdravlje djece i ukazuju kako sati provedeni na ovom mediju odvlače djecu od aktivnosti i njihovih obaveza u stvarnom svijetu. Generacija Z svoje slobodno vrijeme češće provodi onlajn, a „stvarnu“ komunikaciju sve više zamjenjuje virtuelnom. Da biste osigurali bezbjedan prostor na mreži, nudimo vam pet savjeta za onlajn zaštitu najmlađih:

 1. EDUKUJTE PRVO SEBE

Prije samog podučavanja djece o bezbjednosti na internetu, potrebno je edukovati se i dodatno se  informisati. Postoji mnogo opasnosti povezanih sa internetom kojima su djeca svakodnevno izložena. Bez potpune slike o izazovima koji su prisutni u digitalnom svijetu, teško je zaštititi one najranjivije, odnosno djecu. Najveći neprijatelji na internetu definitivno su osobe koje djeca ne poznaju. Dječija naivna priroda može biti osnova za niz negativnih posljedica, lični podaci poput korisničkog imena, lozinke, broja bankovnog računa ili mjesta boravka djeteta mogu biti ugroženi i narušiti njegovu sigurnost.

Brzi razvoj digitalne kulture revolucionarno je unaprijedio način na koji komuniciramo, povezujemo se i na koji se izražavamo. Iako je ova digitalna međusobna povezanost donijela brojne prednosti, ona je, prevazilazeći fizičke granice, takođe obezbijedila prostor za okrutnost i zlostavljanje.Za razliku od tradicionalnog nasilja, koje je karakteristično za škole i lokalne zajednice, elektronsko nasilje proširuje svoj domet u virtuelni prostor, pojačavajući svoj uticaj na žrtve. Edukacija omogućava roditeljima, starateljima, ali i obrazovnom kadru da ličnim primjerom ukažu djeci na siguran način upotrebe interneta.

Pažljivo dijelite podatke

U doba kada informacije imaju ogromnu vrijednost, od suštinske je važnosti da vodimo računa o podacima koje dijelimo na mreži. Selektivnim odabirom informacija koje otkrivamo na internetu, možemo značajno smanjiti šanse za kršenje privatnosti. Zapamtite, svaki dijeljeni podatak doprinosi vašem digitalnom identitetu. Digitalni identitet se odnosi na informacije, podatke i tragove koje pojedinac ili organizacija ostavljaju na internetu i digitalnim platformama. To je virtuelna reprezentacija identiteta u digitalnom svijetu.

Učvrstite svoju lozinku

Jedan od najjednostavnijih, ali najefikasnijih načina da ojačate svoju bezbjednost na mreži je kreiranje jakih, jedinstvenih lozinki. Izbjegavajte predvidive kombinacije i odlučite se za lozinku koja uključuje mješavinu velikih i malih slova, brojeva i specijalnih znakova. Na taj način značajno smanjujete rizik od kršenja podataka i krađe identiteta. Zajedno sa djetetom odaberite jaku lozinku koja je jedinstvena. Naglasite važnost da se lozinka ne bazira na lako dostupnim informacijama poput imena ili datuma rođenja. Umjesto da samo postavite lozinku djetetu, uključite ga u proces kako bi se osjećalo odgovornim i naučilo važnost sigurnosti. Važno je naučiti dijete kako da sigurno pohrani svoju lozinku te da je ne smije dijeliti sa drugima.

Upravljajte postavkama društvenih medija

Platforme društvenih medija igraju značajnu ulogu u našim digitalnim životima, nudeći mogućnosti za povezivanje i samoizražavanje. Međutim, ključno je da preuzmete kontrolu nad svojim digitalnim identitetom tako što ćete upravljati podešavanjima naloga. Uvjerite se da vaša podešavanja privatnosti ograničavaju vidljivost vaših ličnih podataka samo na one kojima vjerujete. Redovno pregledajte i ažurirajte svoja podešavanja da biste se prilagodili razvoju politike privatnosti i zadržali kontrolu nad tim ko može da pristupi vašem profilu i objavama. Tako što ćete primijeniti ove savjete, pokazaćete djetetu na sopstvenom primjeru najbezbjedniji način korištenja društvenih mreža. U komunikaciji sa djetetom važno je objasniti da javni društveni nalog može dovesti do niza nepovoljnih okolnosti koje mogu ugroziti njegovu bezbjednost.

Roditeljski nadzor

Kao odgovorni digitalni građani, od suštinskog je značaja da ostanemo u toku sa onlajn iskustvima naše djece. Upoznavanjem sa sadržajem kojim se bave, možemo aktivno učestvovati u njihovom digitalnom životu i ponuditi smjernice kada je to potrebno. Ovakav pristup omogućava otvorenu komunikaciju i pruža priliku za edukaciju o bezbjednosti na mreži.

 1. KORISTITE POZITIVAN PRISTUP ZASNOVAN NA OSNAŽIVANJU

Iako digitalni svijet može biti opasan, ne mora da bude i zastrašujući. Negativan prikaz interneta nije sjajan pristup za osiguravanje bezbjednosti djece. Iako ne smijemo izbjegavati činjenicu da opasnosti na internetu postoje, način na koji ukazujemo na te opasnosti ne treba da bude zastrašujući. Umjesto toga, fokusirajte se na edukovanje djece o potencijalnim opasnostima na internetu i koracima koji vode do njihove sigurnosti.

Stalnom edukacijom djeci pružamo šansu da postanu svjesna potencijalnih prijetnji te da sama preduzmu potrebne mjere zaštite. Takođe, nemojte pretpostavljati šta djeca znaju o bezbjednosti na mreži, umjesto toga razgovarajte sa djecom i tako pomozite da bolje razumiju digitalni svijet.

Ova vrsta proaktivnog pristupa može pomoći u izgradnji povjerenja između djeteta i odrasle osobe. Diskusija o internet bezbjednosti zahtijeva više od jednosmjernog razgovora – obje strane moraju biti svjesne opasnosti, ali i odgovornosti koje internet donosi.

 1. OSIGURAJTE BEZBJEDNO OKRUŽENJE

Čak i ako koristite pristup zasnovan na osnaživanju, i dalje je vjerovatno da će dijete napraviti grešku i tako ugroziti svoju, ali i tuđu bezbjednost. U slučaju ovog scenarija potrebno je biti osoba u kojoj dijete vidi sigurnost, kako bi vam se obratilo za pomoć. Pored ukazivanja na opasnosti onlajn aktivnosti, uvjerite ih da ćete biti tu za njih ako se nađu u nezgodnoj situaciji.

Povremeno provjeravajte ponašanje djeteta na mreži i držite se postavljenih pravila pri korištenju interneta, ali takođe budite spremni da razgovarate o promjenama i kompromisima koji dolaze sa odrastanjem.

 1. INVESTIRAJTE U ALATE ZA DIGITALNU BEZBJEDNOST

Podučavanje djece o digitalnoj bezbjednosti je važno, ali takođe je korisno postaviti zaštitne sisteme ili uložiti u alate za bezbjednost na mreži. U današnjem digitalnom dobu, gdje su djeca sve više izložena raznim opasnostima na internetu, dodatni nivo bezbjednosti onlajn prisustva postaje neophodan. Srećom, postoje mnogi bezbjednosni alati i mjere koje možete preduzeti kako biste zaštitili svoju djecu od potencijalnih prijetnji.

Jedan od prvih koraka koje možete preduzeti je instalacija antivirusnog softvera na uređajima koje vaša djeca koriste. Ovi programi pružaju zaštitu od zlonamjernog softvera, hakera i drugih sajber napada. Redovno ažuriranje antivirusnog softvera i skeniranje uređaja mogu pomoći u otkrivanju i uklanjanju potencijalnih prijetnji.

VPN (Virtual Private Network) je još jedan koristan alat za bezbjednost na mreži. VPN šifrira podatke i omogućava sigurnu komunikaciju između uređaja i internet mreže. Korištenje VPN-a može pomoći u zaštiti privatnosti vaše djece, osiguravajući im anonimnost i sprečavanje neovlaštenog pristupa njihovim ličnim podacima.

Blokatori sadržaja su još jedan koristan alat za bezbjednost na mreži. Oni blokiraju pristup neprikladnom ili neželjenom sadržaju na internetu. Možete koristiti razne softvere i aplikacije za blokiranje određenih kategorija veb-stranica, što je posebno korisno za mlađu djecu koja još nisu svjesna neprikladnih sadržaja.

Anonimni veb-pretraživači takođe mogu pomoći u zaštiti privatnosti i bezbjednosti na mreži. Ovi pretraživači skrivaju IP adresu i šifriraju podatke, čineći teškim praćenje ili prikupljanje podataka o korisniku.

 1. UČITE RJEČNIK DIGITALNE BEZBJEDNOSTI

Ako podučavate djecu o digitalnoj bezbjednosti, potrebno je da koristite rječnik koji je prilagođen životu u digitalnom okruženju. Iako djeca možda ne razumiju kako se svi ovi pojmovi odmah uklapaju, važno je razgovarati o njima.

Za početak, naučite pojmove digitalne bezbjednosti kao što su:

 • Digitalni kriminal – onlajn ilegalne aktivnosti
 • Digitalni otisak – podaci iz istorije onlajn aktivnosti koji se mogu pratiti, nadgledati i čuvati
 • Šifrovanje – kodni sistem koji se koristi za zaštitu informacija tokom korištenja mreže
 • Zaštitni zid – sistem dizajniran da spriječi neovlašteni pristup
 • Haker – osoba koja provaljuje računarsku mrežu
 • Internet – svjetski sistem računarskih mreža
 • Internet provajder – kompanija koja pruža internet usluge
 • IP adresa – identifikacioni broj koji je dodijeljen svakom elektronskom uređaju
 • Modem – uređaj koji omogućava pristup internetu
 • Ruter – mrežni uređaj u obliku male kutije koji povezuje sve elektronske uređaje na jednom mjestu i omogućava im da se pridruže istoj mreži
 • Virus – vrsta zlonamjernog softvera koji može da ošteti i uništi mrežne sisteme

Ovaj tekst autorki Lane Ostojić i Gorane Jović, ali i brojne druge zanimljive sadržaje, možete pronaći u novom broju m:agazina.