Live streaming će biti premium opcija na X

Platforma X korisnicima nudi još jedan razlog da se pretplate – ograničava live streaming samo za Premium pretplatnike.

Dakle, ukoliko ste korisnik ove mreže i željeli biste emitovati live video, moraćete se pretplatiti, što je prilično neobičan potez, imajući u vodu da je na većini drugih mreža, poput Facebook-a, Instagram-a, to besplatna opcija.

Platforma u vlasništvu Elona Muska navodno “muku muči”sa problemom kršnje autorskih prava, jer mnogi korisnici emituju “ilegalni” sadržaj. U kompaniji navode da će premještanje live streaminga samo na Premium opciju pomoći u rješavanju tog problema, a istovremeno će poboljšati ukupan kvalitet sadržaja u aplikaciji.

Zanimljivo je da X Premium trenutno zauzima manje od 1% aktivne korisničke baze ove društvene mreže. Odnosno, radi se o 2 miliona pretplatnika koji u prosjeku izdvajaju 8 dolara mjesečno.

Inače, cijena X Premium paketa kreće se od 3 dolara mjesečno u osnovnoj formi, do 8 dolara za Premium te 16 dolara mjesečno za Premium +.

Nakon uvođenja pretplate u iznosu od 1 dolara za nove korisnike na Filipinima i Novom Zelandu, te uvođenja naplate za live streaming, nema sumnje da kompanija gleda da što više zaradi na korisnicima. Da li će sljedeći potez mreže X potvrditi ili demantovati ove navode, ostaje da vidimo.