LG predstavio modul za kamere sa optičkim zumom

LG je predstavio modul namijenjen za kamere mobilnih telefona sa optičkim zumom do devet puta.

LG, koji je odustao od proizvodnje telefona, nije odustao od pravljenja telefonskim komponenti.

Odjeljenje LG Innotek napravilo je Optical Zoom Camera modul sa periskopskim zumom pomoću kojeg će na telefonima moći biti napravljene zumirane fotografije sa punim kvalitetom.

Uspjeli su pomoću specijalne tehnologije da stvore modul dosta malih dimenzija, bar dosta manjih nego što su bila dosadašnja rješenja, pa će izbočina na telefonima u koje bude ugrađen biti dosta manji.

Trenutno se u kamerama većine uređaja koristi hibridni zum koji je kombinacija višestrukih modula i digitalnog zuma. Do određenog stepena zumiranja moguće je koristiti individualnu kameru, a za ostale potrebe upotrebljava se digitalni zum.
Rezultat je fotografija smanjene rezolucije zbog suštinskog kropovanja originalne slike.

Optical Zoom Camera iz LG-a za zumiranje koristi komponente sa pokretnim dijelovima, na principu kamera DSLR foto aparata, a zumiranje je veoma brzo i precizno. Zbog ugrađenog optičkog stabilizatora slike senzor kreira fotografije u punoj rezoluciji i sa maksimalnim detaljima u opsezima zuma od 4x do 9x.

Tehnologija LG-eve optičke kamere biće integrisana u Snapdragon 8 Gen 2 Mobile platformu uz pomoć Qualcomm-a.

Na sajmu tehnologije CES 2023, koji je već počeo, biće predstavljeni prvi telefoni sa LG Optical Zoom modulom kamere, a poznato je da će, između ostalih, to biti One Plus 11 serija, Xiaomi 13, Motorola X40, Oppo Find X