Leica predstavila vlastiti telefon – Leitz Phone 1

Kompanija Leica je predstavila vlastiti telefon – u Tokiju je objavljen model Leitz Phone 1, koji će od jula biti pušten u prodaju.

Proizvođač nije bježao od činjenice da je u pitanju zapravo rebrendirani Sharp Aquos R6, što ne može biti loše, ako znamo da je u pitanju premijum uređaj.

Kada je Leica telefon u pitanju, to potvrđuju i baterija od 5.000 mAh te IP68 sertifikat za otpornost na vodu i prašinu. Poleđina nije od kože, već je tu mat završnica od stakla, uz Leica silver metalik kućište.

Ekran je 6.6-inčni IGZO OLED, sa 2730x1260p rezolucijom i 240Hz varijabilnom stopom osvježavanja.

Leitz Phone 1, koji je naziv dobio po originalnom brendu kompanije, ima sličan dizajn sa njihovim kamerama, kao i Leica Red Dot i magnetni okrugli poklopac za objektiv.

Telefon ima 20 MP senzor od jednog inča za f/1.9 glavnu kameru, dok selfie kamera ima 12,6 MP. Leitz Looks je mod koji nudi aplikacija za kameru, a služi za kreiranje crno-bijelih fotografija.

Operativni sistem je Android 11, pokreće ga Qualcomm Snapdragon 888 čipset, a ima 12 GB RAM-a i 256 GB skladišnog prostora koji se pomoću microSD kartice može proširiti do 1 TB.