Lansiran vivo I30 5G koji pokreće Dimensity 700 čipset

Bez prevelike pompe vivo je lansirao osnovni 5G telefon na Tajlandu. Može se nabaviti kod lokalnih prodavaca ili u ponudi lokalnih telekom operatera, ali se ne zna kada će biti dostupan širom svijeta.

Uređaj nosi ime vivo Y30 5G, a prva od karakteristika koju navode sajtovi koji prate dešavanja na tržištu pametnih telefona je ta da ga pokreće  Dimensity 700 čipset.

Uz njega je uparena kombinacija memorija od 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za skladištenje podataka. Oba se mogu proširiti bilo virtuelnim RAM-om (+2 GB) bilo microSD karticom do 1 TB. Telefon pokreće FuntouchOS 12, koji je zasnovan na Androidu 12.

Telefon ima LCD displej dijagonale 6,51 inča sa rezolucijom od 720×1600 piksela. Ovo je jedna od rijetkih karakteristika kojom se razlikuje od Y55 5G, koji ima veći ekran i kvalitetniju rezoluciju.

Selfie kamera sa rezolucijom od 8 MP je urezana u ekran displeja, a može se koristiti za identifikaciju lica. Alternativno, bočno postavljen čitač otiska prsta je takođe dostupan za bezbjedno otključavanje.

Pozadi se nalazi glavna kamera koja ima 50 MP, a senzor dubine 2 MP. Telefon radi na bateriji od 5.000 mAh, koja podržava punjenje od samo 10 W.

Vivo Y30 5G podržava nekoliko 5G opsega, odnosno barem je to tako što se tiče modela koji se može kupiti na Tajlandu. Dodatna bežična konekcija uključuje dvopojasni Wi-Fi, Bluetooth 5.1, glavne satelitske sisteme za pozicioniranje i FM radio prijemnik, i da, na dnu je i dalje 3,5 mm priključak za slušalice.

U zemlji u kojoj je jedino dostupan njegova cijena je, prevedeno u nama poznate valute, 230 eura.