Krvavi dijamant – dramatična avantura koja pokazuje drugu stranu Afrike u 21. vijeku

Pozadina ove kultne filmske priče je iskorištavanje djece za eksploataciju dijamanata, i povezanosti proizvodnje luksuzne robe i kupovine oružja u jednom beskrupuloznom svijetu. “Krvavi dijamant” pobrao brojne nagrade i odlične kritike.

Film prati sudbine jednog južnoafričkoga plaćenika i jednog ribara iz plemena Mende koje se isprepliću se u potrazi za rijetkim i traženim ružičastim dijamantom.

Ova pustolovna drama režisera Edwarda Zwick-a nominovana je za pet Oscara, a glumac Djimon Hounsou je za svoju ulogu dobio mnogobrojne nagrade: NBR, Image, Black Reel.

U vrijeme haosa i građanskog rata koji je 1990-ih zahvatio afričku državu Sijera Leone, Danny Archer (Leonardo DiCaprio), bivši plaćenik iz Zimbabvea i Solomon Vandy (Djimon Hounsou), ribar iz naroda Mende udružuju se kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Obojica su Afrikanci, ali njihovi životi i okolnosti u kojima žive potpuno su različite sve dok im se sudbine ne isprepletu u zajedničkoj potrazi za rijetkim ružičastim dijamantom, kamenom koji može promijeniti njihove živote. Solomon, koji je bio otet od porodice i prisiljen da radi u rudnicima dijamanata, pronađe taj neobični dragulj i sakriva ga, uprkos velikoj opasnosti.

On zna kako bi dijamant mogao ne samo osloboditi njegovu ženu i kćeri od izbjeglištva nego i spasiti njegovog sina Diju od još gore sudbine djeteta-vojnika.

Archer zarađuje od trgovanja dijamantima za oružje. On saznaje za Solomonov skriveni dragulj, koji je dovoljno dragocjen da mu bude izlaz iz Afrike i kruga nasilja i korupcije u koji je dobrovoljno uvučen.

Tu se u priču uključuje i Maddy Bowen (Jennifer Connelly), američka novinarka puna ideala koja je u Sijera Leoneu kako bi otkrila istinitu priču u pozadini sukoba zbog dijamanata i razotkrila učešće vodećih ljudi dijamantske industrije kojima je profit važniji od principa.

Ovu dramu punu akcije sa posvetom Africi pogledajte u ponedjeljak 28. avgusta na Superstar TV (pozicija kanala 300 u osnovnom m:tel IPTV Paketu) u 23:55. Na istom kanalu film možete gledati i u subotu 2. septembra u 22.00.