Kraj nestašice Raspberry Pi računara

Veliki poremećaji na tržištima u posljednje vrijeme nisu zaobišli ni tržište računara i računarskih komponenti, pa je skoro nemoguće bilo pronaći Raspberry Pi računare u prodaji.

U posljednje dvije godine ih nije bilo u slobodnoj prodaji. Takođe, ni informacije o tome šta se dešava sa ovim računarima nisu bile tako česte.

Raspberry Pi su popularni mikro računarski sistemi sa jednom pločom, a njihovu nestašicu uzrokovao je nedostatak čipova jer je većina njih isporučivana kompanijama koje imaju dugoročne ugovore.

Eben Upton, CEO kompanije, tvrdi da će se ova situacija uskoro promijeniti i korisnicima će prvo biti na raspolaganju Raspberry Pi 4 2 GB i 3 GB modeli, ali i Zero W, 3A+ računari. Zero stiže u prodaju u prvom kvartalu 2023. godine, a nakon toga 3A+. U trećem i četvrtom kvartalu na tržištu će se pojaviti Raspberry Pi 4 modeli.

Modeli koji se isporučuju poslovnim korisnicima takođe će se proizvoditi u istim količinama. Pošto su obezbijeđene dovoljne količine komponenti, biće obezbijeđena i proizvodnja računara za maloprodaju. Očekuje se da cijena ovih single-board računara bude nešto viša – u prosjeku za oko pet dolara u odnosu na cijene koje su do sada bile aktuelne.