Konferencija „Izazovi i budućnost poslovanja“

Trivan: Ulaganje u studente – recept za uspešnu borbu sa deficitom radne snage

Generalna direktorka kompanije m:tel Jelena Trivan učestvovala je na panelu „Program ekonomskih reformi – kako sačuvati i razviti ljudski potencijal u uslovima rasta ekonomskih migracija”, koji je održan u okviru treće konferencije „Izazovi i budućnost poslovanja” u organizaciji Unije poslodavaca Republike Srpske.

Izvor fotografije: Mtel

Učesnici panela razgovarali su o konkretnim koracima ka efikasnijem sprovođenju reformi i kako iskoristiti globalne prilike uz suočavanje sa lokalnim demografskim i socijalnim izazovima. Uz generalnu direktorku kompnije m:tel, u diskusiji su učestvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić, te predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević.

Diskusija se dotakla i teme približavanja članstvu u Evropskoj uniji kao prilike za zadržavanje talenata i ulaganja u rast i razvoj zaposlenih. Generalna direktorka kompanije m:tel Jelena Trivan, kao najveći izazov cijelog tržišta i regije ocijenila je upravo deficit radne snage.

Izvor fotografije: Mtel

„Mi smo kao region od viška radne snage vrlo brzo došli do toga da nemamo dovoljno radne snage, ali i da imamo brz odliv kvalifikovanih radnika. Naravno da je jedno od rešenja povećanje zarada, ali ne i jedino. Potrebno je usaglasiti obrazovni sistem sa privredom. Obrazovni sistem mora da produkuje kadrove za kojim postoji potreba, a neke od profila da ukine, a sa druge strane da se radi ono što radi kompanija m:tel, a to je da studente u toku školovanja privuče svojoj kompaniji i edukuje ih za posao koji će ubuduće raditi, plaćati njihovu praksu i stvarati ugodno okruženje na koje su navikli te im omogućiti rad u domaćoj kompaniji, a ne da traže poslodavca negde u inostranstvu”, istakla je u svom izlaganju direktorka Trivan i dodala da poslodavci ne smiju bazirati svoj profit na malim platama niti da prednost treba da im bude jeftina nego kvalitetna radna snaga.