Kompanija m:tel gradi najbržu optičku mrežu

Prateći svjetske tehnološke trendove kompanija Mtel spremno odgovara na potrebe društva za još većim i stabilnijim internet brzinama

Kompleksnost internetskog sadržaja eksponencijalno raste kao i sama ljudska potreba za internetom u svakodnevnom radu i životu. Kompanija m:tel kao tehnološki lider na polju telekomunikacija ne zaostaje za svjetskim trendovima i kada je riječ o razvoju optičkog interneta. Nedavno realizovani projekti XPON tehnologije u Semberiji u regionu Bijeljine, Brčkog i Milića, dokaz su da ova kompanija svojim korisnicima osigurava najviši stepen kvaliteta svojih usluga.

Riječ je o novoj generaciji tehnologije pristupa optičkim vlaknima koja ima ogromne prednosti tokom prenosa sa odličnim karakteristikama propusnog opsega i jednostavno održavanje i upravljanje mrežom. Njegova primjena je privukla veliku pažnju globalnih operatera.

XPON tehnologija uključuje popularne verzije pasivnih optičkih mreža (PONs) koje se koriste za pristup internetu, VoIP i isporuku digitalne televizije, a koje donose brzine download- a i upload-a do 10 Gbps. 

U pitanju su najnovije generacije širokopojasnog pasivnog optičkog integrisanog standarda koje ostvaruju integrisani servisni pristup podacima, glasu i videu. Karakteriše ih dobra ekonomska efikasnost i predviđa se da će postati glavne tehnologije širokopojasnog pristupa.

Stručnjaci iz cijelog svijeta slažu se da su pasivne optičke mreže realizacija „tri mreže u jednoj“ i pravo rješenje za informacioni autoput. Pametni uređaji i moderne tehnologije koje koristimo u svakodnevnom životu podstiču telekom lidere da razvijaju svoje tehnologije i korisnicima ponude još bolje iskustvo. XPON je nova generacija tehnologije pristupa optičkim vlaknima kompanije Mtel koja donosi velika ubrzanja. Ovom tehnologijom u potpunosti se mijenja dosadašnje iskustvo uživanja u multimediji, video konferencijama, zabavi, poslovanju, učenju i povezanosti.