Kompanija koja stoji iza TikTok-a ima novu aplikaciju

ByteDance, kompanija koja je vlasnik popularne aplikacije TikTok, nedavno je uvela na tržište još jednu atraktivnu platformu društvenih medija – Lemon8.

Ova aplikacija je u vlasništvu ByteDance imperije koja uključuje i TikTok, a karakteristična je po funkcijama sličnim onima na Instagram-u, uz primjese Pinterest-a.

Lemon8 je platforma za dijeljenje sadržaja sa fokusom na teme kao što su hrana, ljepota, velnes i putovanja.

Ova aplikacija, koja je na tržište SAD-a stigla u februaru 2023. godine nakon što je već uspješno lansirana u Japanu 2020. godine, ovih dana se probija ka vrhu ljestvice 10 najpreuzimanijih aplikacija na tržištu Sjedinjenih Američkih Država u okviru App Store-a.

Ovaj iznenadni uspon popularnosti Lemon8 dolazi u trenutku kada se TikTok suočava sa prijetnjom zabrane u SAD-u, što bi moglo dovesti do ozbiljnih posljedica za vlasnike iz Kine. U ovom slučaju, Lemon8 bi mogao da posluži kao svojevrstan plan B za kompaniju ByteDance.

Prema nekim analitičarima, rapidni rast popularnosti ove aplikacije najvjerovatnije je posljedica plaćenih akvizicija korisnika od strane ByteDance-a. Bez obzira na uzrok, činjenica je da Lemon8 postaje sve popularnija među korisnicima koji traže alternativu TikToku, dok kompanija ByteDance pokušava da se izbori sa izazovima pred kojima se nalazi.

ByteDance je kineska tehnološka kompanija koja je osnovana 2012. godine. Kompanija se bavi razvojem i distribucijom raznih aplikacija i usluga društvenih medija, kao i drugih digitalnih proizvoda.

Najpoznatija aplikacija koju posjeduje i razvija je TikTok, koja je postala globalni hit sa preko milijardu korisnika širom svijeta. Pored TikTok-a, ByteDance takođe posjeduje i razvija druge popularne aplikacije, kao što su Douyin (koja je lokalna verzija TikTok-a u Kini), Jinri Toutiao (kineska aplikacija za vijesti i zabavu), kao i mnoge druge. Kompanija ByteDance je jedna od najvrednijih startap kompanija na svijetu, a procjenjuje se da vrijedi preko 100 milijardi dolara.