Koji iPad je baš za tebe? Ovo su najbolji u 2021.

Appleova linija iPad-a bez dileme je nešto što bez dileme nije pošlo za rukom nijednom drugom proizvođaču.

Uz nedavno osvježeni iPad Mini, zajedno s bržim iPadom, ovaj trend će sigurno još više rasti.

Od iPad Mini do iPad Air ili iPad Pro, svi tableti ponosno nalaze put do vrha liste performansi. Nude 10 sati trajanja baterije, čiste ekrane, te pristup stotinama hiljada aplikacija u App Storeu.

Budući da Apple konstantno ažurira i dodaje opcije OS-u, iPad nastavlja stavljati bitne mogućnosti poput widgeta na početnom ekrana, podrške za trackpad i više opcija sličnih Mac-u, čime razlikuje tablet od iPhonea.

U nastavku ćete pronaći iPad liniju i detalje o tome što razlikuje svaki model u pokušaju da vam pomogne da odlučite koji je najbolji za vas.

iPad (deveta generacija)

Appleov isprobani tablet, osnovni model iPad-a, vjerovatno je najbolji uređaj među ovom grupom. Dobijate sve iste opcije kao i skuplji modeli Pro i Air u manjem obliku s 10,2-inčnim ekranom.

Apple je u jesen 2021. godine ažurirao iPad s procesorom A13 Bionic i novim mogućnostima memorije uduplavši prethodnu ponudu na 64 GB odnosno 256 GB. Početni iPad savršen je za studente ili nekoga ko treba tablet za gledanje svojih omiljenih Netflixovih serija i online šopinga.

Početna cijena je 329 dolara, ali često možete pronaći iPad ponude na sniženju od 299 dolara ili jeftinije.

Apple je najavio potpuno redizajnirani iPad Air krajem 2020. Četvrta generacija Air ima isti dizajn kao i iPad Pro, vraćajući dizajn s ravnom ivicom koji je Apple prvi put koristio u iPhoneu 4.

Air se pouzdano nalazi između osnovnog iPad-a i iPad Pro-a u smislu performansi i cijene, s 10,9-inčnim zaslonom, Touch ID senzorom koji je premješten na tipku za uključivanje.

Gdje je iPad Pro model za one koji ne žele ništa osim najboljeg, iPad Air je model za one koji žele koristiti tablet za posao i igru, bez velikih odricanja u performansama ili opcijama.

Početna cijena je od 599 dolara, iPad Air dolazi s 64 GB ili 749 dolara za 256 GB prostora za memoriju.

iPad Pro (2021.)

Appleova linija iPad Pro 2021, predstavljena u martu, daleko je najsposobnija i najimpresivnija iPad linija koju smo vidjeli. Ujedno je i najskuplji. Dizajn se spolja nije toliko promijenio, ali unutra ćete pronaći Appleov M1 procesor. Da, to je isti procesor koji Apple trenutno koristi na mnogim svojim Mac računarima.

Još jedan vrhunac većeg iPada Pro je njegov mini LED ekran koji Apple naziva Liquid Retina XDR, koji je svjetliji i nudi veći kontrast boja.

Thunderbolt 4 priključak omogućuje bržu sinhronizaciju između iPada i vanjskih uređaja za memoriju, kao i pouzdanije veze s eksternim monitorima.

Pro podržava i drugu generaciju Apple olovke, sa magnetskom tačkom sa strane za punjenje. Pametni konektor nalazi se na zadnjoj strani iPad Pro, što vam daje mogućnost da ga koristite sa Magic Keyboard-om koja uključuje tipke s pozadinskim osvjetljenjem i trackpad-om, ili Apple-ovom Smart tastaturom.

11-inčni iPad Pro ima početnu cijenu od 799 dolara za Wi-Fi model i 999 doalra za Wi-Fi + Cellular model, a 12,9-inčni iPad Pro dolazi od 1099 dolara za Wi-Fi model i 1299 dolara za Wi-Fi + Cellular model.

iPad Mini (šesta generacija)

Ako želite nešto manje i lakše za upravljanje, iPad Mini odgovara cijeni. Appleovo nedavno ažuriranje prikazao je novi dizajn, s ravnom ivicom, USB-C priključkom za punjenje i prenos podataka, te podrškom za Apple Pencil druge generacije. Pokreće ga procesor A15 Bionic, a veličina ekrana povećana je sa 7,9 inča na 8,3 inča. Uklanjanjem početnog dugmeta i stavljanjem Touch ID -a u gornju tipku koji se koristi za paljenje ili gašenje, može se reći da se njegov izgled smanjio.

S desne strane tableta nalazi se mjesto za punjenje Apple olovke, pa je fantastičan tablet za crtanje ili pisanje bilješki.

Imate mogućnost 64 GB ili 256 GB prostora za pohranu, pri čemu prva košta 499 dolara, a druga 649 dolara za modele samo s Wi-Fi-jem.