Koja poboljšanja donosi integracija Gemini AI u Android

Google ugrađuje Gemini AI na Android kako bi svojoj vještačkoj inteligenciji omogućio bolji pristup onome što je na vašem ekranu.

Nove funkcije omogućiće da Gemini bolje shvati kontekst dok koristite aplikacije na svom pametnom telefonu. Zahvaljujući tome, kada se alatka zvanično pokrene kao dio Androida 15, vidjećete Gemini interfejs na vrhu aplikacije koju koristite, što će omogućiti aktivnosti specifične za kontekst koji je vama potreban.

Ako postavite Gemini kao zadatu pomoć na svom Android telefonu, on već može sažeti ili odgovoriti na pitanja o web stranici ili snimku ekrana. Uskoro će, takođe, moći “komentarisati” video snimke i koristiti automatske titlove kako bi pronašao odgovarajuće odgovore.

Sličan alat stiže i za PDF fajlove, ali postoji caka – trebaće vam pristup Google-ovoj plaćenoj verziji, Gemini Advanced, da biste ga koristili.

To je zato što funkcija unosi cijeli PDF. Ali, nakon što je prihvati PDF, dobijate stručnjaka za bilo koju temu – bilo da se radi o priručniku za neki od uređaja ili o nekoj drugoj vrsti dokumenta.

Takođe, tu je još jedna novina – mogućnost brzog povlačenja i prebacivanje fotografija koje je generisao Gemini. Samo ćete dugo pritisnuti fotografiju u Gemini-ju povući je u chat ili e-poštu.

Google-ova ažuriranja Gemini na Android biće dostupna stotinama miliona uređaja tokom sljedećih nekoliko mjeseci.