Kamere snažnog Honor Magic4 Ultimate ocijenjene kao najbolje na svijetu

Sajt DxOMark napravio je listu  smartfona s najboljim kamerama na svijetu, a djelimično iznenađenje je da je na vrhu liste novi Honor Magic4 Ultimate.

Ovaj telefon se na različitim tržištima pojavljuje i pod nekim drugim imenima, kao što je Honor Magic4 Pro Ultimate Edition, ali kako god mu bio naziv, po DxOMark izboru ima najblju kameru, ispred modela Huawei P50 Pro i Xiaomi Mi 11 Ultra.

Radi se o elitnom pametnom telefonu koji ima vrhunske karakteristike, kao što je Qualcomm-ov Snapdragon 8 Gen 1 procesor, puno radne i interne memorije. Naravno, glavna snaga ovog uređaja su kamere koje su zaista vrhunske, a evo i njihovih specifikacija:

Model Ultimate ima masivni senzor od 1/1,12” u glavnoj kameri, koja ima rezoluciju od 50 MP, pikseli od 1,4 µm (2,8 µm sa binningom) su kombinovani sa poboljšanim sočivom – 8P dizajnom sa otvorom blende f/1,6 (u odnosu na f/1,8). Sočivo je takođe oštrije u centru (+37%) i na ivicama (+30%).

Ultra širokougaona kamera takođe dobija pojačanje sa novim većim, oštrijim senzorom od 1/2” od 64 MP (sa 1/2,5” 50 MP), sočivo je malo šire na 126° (sa 122°). Ovaj 7P objektiv ima otvor blende f/2.2 i takođe ima posebne premaze. Takođe, tu je nova kamera sa poboljšanim spektrom od 50 MP, koja je debitovala na Honor Magic V.

Ostatak hardvera kamere je uglavnom nepromijenjen, uključujući telefoto kameru od 64 MP (1/2” senzor) sa sočivom od 90 mm sa OIS-om (3,5k optičko uvećanje). Zatim su tu 8k8 dToF senzor i 8-kanalni senzor koji detektuje temperaturu boje ambijentalnog svjetla i bilo kakvo treperenje od vještačkog osvjetljenja.

Selfie kamera koristi isti senzor od 12 MP i široki objektiv od 100°, pored nje je 3D senzor dubine za prepoznavanje lica.