Kamera od 200 MP stiže na novi Samsung flagship model

Samsung-ov Galaxy S23 Ultra telefon, koji bi trebao biti predstavljen 2023. godine, imaće senzor kamere od 200 MP.

Prema izvještaju ETNews-a, senzor ISOCELL HP3 je već završen i sada se radi na planovima proizvodnje. Taj posao obaviće Samsung Electro-Mechanics i Samsung Electronics, u omjeru 70/30 odsto.

Podsjećamo, južnokorejska kompanija prošle godine je predstavila 200 MP ISOCELLL HP1 senzor za kamere, ali on nije završio ni u jednom od telefona koji su nakon toga pušteni u prodaju.

Zbog toga je informacija da je proizveden još jedan senzor od 200 MP privukla veliku pažnju.

Kako mediji prenose, on bi trebalo da bude adut isključivo Ultra modela iz S23 serije, dok će ostali vjerojatno imati kameru od 50 MP, kao i telefoni iz Samsung S22 serije.

U posljednje tri godine Ultra uređaji te kompanije posjedovali su senzor od 108 MP, što je, takođe, vrlo impresivno. S obzirom na to, izbacivanje na tržište telefona sa gotovo duplo jačim senzorom sigurno će biti vrlo zapaženo.

Tim potezom Samsung će zadati ozbiljan udarac konkurentima Apple-u i Google-u, jer njihovi telefoni još uvijek ne posjeduju ni približno snažne senzore. Naime, iPhone uređaji još posjeduju senzore kamere od 12 MP, a serija Pixel 6, kompanije Google, koristi senzor od 50 MP.

Snažna konkurencija svakako je i istovjetna pokretačka sila u svijetu biznisa, tako da će ovaj iskorak južnokorejskog giganta biti koristan i drugim kompanijama, a najviše krajnjim korisnicima – kupcima.