Kako zaštititi uređaje u slučaju grmljavine

Ovo ljeto nas je naučilo šta znače superćelijske oluje, pa nije na odmet da se podsjetimo kako zaštiti električne uređaje tokom oluja i grmljavina.

Evo šta možete preduzeti:

Isključite sve uređaje iz struje

Prvo što treba uraditi jeste da iz utičnica isključite sve uređaje, još prije nego što se nevrijeme zahukta. To uradite sa televizorima, računarima, telefonima, kućanskim aparatima i svim ostalim uređajima koji su priključeni na struju. Tako ćete smanjiti rizik od oštećenja uzrokovanog udarom munje.

Isključite uređaje s antenama

Ako koristite antene za TV ili radio prijem, isključite ih tokom oluje. Takođe, očistite i prebrišite prostor između njih, kako biste smanjili mogućnost privlačenja munje.

Koristite zaštitnike od prenapona

Ako nije moguće isključiti uređaje, razmislite o korištenju naprednih zaštitnika od prenapona. Ovi inteligentni uređaji usmjeravaju prenapone uzrokovane munjom prema uzemljenju, pružajući pouzdanu zaštitu. Postavite ih između električnih uređaja i utičnica kako biste spriječili neželjene udare. Isto tako možete obezbijediti cjelovit sistem zaštite, gdje bi zaštitnik od prenapona bio postavljen na ulaz struje u kuću, čime bi zaštitio sve uređaje.

Koristite aplikacije za upozorenje na oluju

Koristite aplikacije za upozorenje na oluju na svojim pametnim telefonima. Te aplikacije će vas pravovremeno obavijestiti o mogućim olujama i munjama u vašem području, omogućujući vam da reagujete.