Kako vratiti izbrisane Viber poruke

Ako ste greškom obrisali poruke na Viberu, ili promijenili telefon, i ne možete im pristupiti, postoji jednostavno rješenje.

Viber je ovaj problem riješio i na Android telefonima, ali i na Huawei-u zasebno, kao i na iOS operativnom sistemu.

Aplikacija sama periodično bekapuje podatke na Google Drive na Androidu, iCloud na Apple uređajima i Huawei Drive na Huawei-u. Međutim, ako ipak obrišete važne poruke, postoji način da im pristupite.

S obzirom da je na Androidima aplikacija povezana sa Google nalogom treba samo podesiti nakon kojeg perioda se bekapuju podaci: da li na dnevnom nivou, nedjeljnom ili mjesečno. Viber vas često i sam podsjeti na ovo. Nakon toga aplikacija će čuvati kopije poruka, a možete podesiti da isto tako čuva slike i video snimke.

Kad želite da vratite poruke treba da odete u Viber meni, zatim u podešavanja, a onda u nalogu (Account) odaberete opciju Viber backup i vidite kada su podaci posljednji put bekapovani. Zatim kliknete na Restore opciju i izlistaće se istorija poruka koju će aplikacija vratiti. Poslije toga samo označite Restore now.

Na Huawei App Gallery je skoro sve isto kao na Androidu, ali se za bekap koristi Huawei Drive. Ako je aplikacija Viber instalirana sa Huawei-eve App Gallery čak i telefoni koji imaju Google servise nastaviće da ažuriraju aplikaciju preko AppGallery, čak i u slučaju kada je skinuta sa Play Store-a.

Ako bekap podataka na Viberu nije uključen, u podešavanjima Huawei Drive-a povežete Drive sa Viber aplikacijom. Sve je poslije isto kao na Android telefonima, ali će podaci biti bekapovani na Huawei Drive, a ne Google Drive.

Kada je u pitanju bekapovanje podataka na iOS uređajima (Apple) poruke se čuvaju na iCloud serveru. Treba imati u vidu da nije moguće kopirati poruke sa Android uređaja na iOS, a ni u suprotnom pravcu.

Kako da podesite čuvanje poruka? Isto kao na Androidu, u podešavanjima Viber aplikacije (more/više – tri tačkice u donjem uglu), preko podešavanja (Settings), na svom nalogu (Account) provjerite kada vam je bio posljednji bekap. Zatim preko Restore tastera na dnu ekrana dođete do istorije poruka i idete na Restore now.

Ako mijenjate telefon i prelazite na novi iPhone treba da izaberete da li želite da bekapujete poruke, slike i video snimke i idete na Back Up Now i svi podaci biće na iCloud-u.

Ono što je važno jeste da osigurate da se Viber aplikacija sinhronizuje sa iCloud. To ćete provjeriti kada u podešavanju naloga na telefonu odete na iCloud i skrolujte dok ne nađete Viber. Tu ćete provjeriti da li je uključen.

Još jednom da napomenemo da treba provjeriti da li se vaši podaci sa aplikacija redovno bekapuju, a i Google i Huawei i Apple imaju servise predviđete za bekapovanje.