Kako vratiti hakovani Instagram profil

Hakovani Instagram profil moguće je vratiti, ali je važno da reagujete što hitnije, kako biste spasili svoje podatke.

Strah da će neki od profila na društvenim mrežama biti hakovan s vremena na vrijeme javlja se kod svih ljudi, pogotovo kod onih koji se na ovaj način bave promocijom i plasiranjem proizvoda. Pošto je Instagram za većinu korisnika riznica dragocjenih fotografija i poruka, utoliko je šteta u slučaju gubitka profila još veća.

Razloga za brigu ima, ali je štetu moguće popraviti, naglašavaju stručnjaci. Ističu da je najvažnije reagovati što hitnije.

Dakle, ako primijetite da je sa vašeg profila objavljeno nešto bez vašeg znanja, nekome poslata poruka, a da je niste vi slali, ili je bez vašeg znanja otvorena poruka koja vam je stigla, to je jedan od znakova da vam je profil hakovan. Očigledniji znak je ukoliko pokušate da se ulogujete pomoću dobro znane šifre, a to ne uspijete.

Najprije isključite mogućnost da je neko od vaših ukućana ulazio na vaš profil, ili da ste sami mijenjali šifru, pa ste to zaboravili. Ako ste sigurni da niko sem vas nema pristup profilu i da je šifra koju unosite 100 odsto tačna, odmah krenite da spasavate profil.

Ako vam je šifra promijenjena, idite na Forgot password? (Zaboravljena lozinka). Tu unesite vaš kontakt i očekujte na mailu poruku da promijenite lozinku Instagram profila. Kada ste već prisiljeni da mijenjate lozinku, potrudite se da nova bude baš snažna, kombinacija velikih i malih slova, brojeva, znakova…

Ukoliko ste ušli na profil, a vidite da je hakovan, takođe odmah mijenjajte lozinku. Ovog puta idite na vaš profil, kliknite na tri horizontalne crtice, Idite na Settings/Podešavanja, zatim na Security/Bezbjednost, a onda na Password/Šifra. Tada unesite staru šifru i dva puta novu i ponovo ste vlasnik svog profila. Srećno!