Kako šifru za kućni WiFi podijeliti sa mobilnog telefona

Svima se ponekad desi da ne mogu da se sjete svoje lozinke za kućnu WiFi mrežu kada ima dođu gosti. Umjesto traženja papira na kojem je zabilježena, ili zvanja člana porodice koji je sigurno zna, šifru možemo jednostavno podijeliti sa drugima sa svog mobilnog telefona.

Kod većine Android uređaja šifra se najlakše dijeli pomoću generisanja QR koda koji osoba koja želi da se “zakači” na našu mrežu skenira, nakon čega se automatski spaja.

Kako navodi The Verge, postupak je sljedeći – u “Postavkama“ je potrebno odabrati opciju “Mreža i Internet”, zatim Wi-Fi, gdje je potrebno dodirnuti zupčanik koji se nalazi pored naše mreže, a zatim izabrati opciju “Dijeli”.  Poslije toga slijedi autentifikacija, nakon koje bi se trebao pojaviti QR kod i naziv Wi-Fi mreže.

Postupak se razlikuje od uređaja do uređaja, ali generalno ne bi trebalo da bude problema sa povezivanjem, čak i u slučaju da se šifra dijeli sa Androida na iPhone.

Kod iPhone uređaja postupak je malo drugačiji. Kreće se od osnovne provjere da li smo spojeni na Wi-Fi i da li je uključen Bluetooth na oba uređaja. Potrebno je ući u postavke, koje se nalaze u Kontrolnom centru.

Korisnik kojem prosljeđujemo lozinku mora biti u našim kontaktima i mora u postavkama na svom telefonu ući u opciju Wi-Fi mreže i odabrati našu.  Kada se na njegovom telefonu pojavi upit za lozinku, na našem uređaju će se pojaviti skočni prozor sa pitanjem da li želimo da sa njim podijelimo Wi-Fi lozinku. Tada samo kliknemo “Podijeli šifru” i proces je završen.