Kako odabrati najbolje mjesto za računar

Savršeno mjesto za računar u vašem domu mora ispunjavati osnovne uslove – omogućiti funkcionalnost, praktičnost i udobnost.

Donosimo vam nekoliko smjernica koji bi vam mogle pomoći da donesete ispravnu odluku:

Radni sto ili pod?

Ukoliko koristite računar, a na radnom stolu nemate dovoljno prostora za kućište, monitor, tastaturu i miša, kućište spustite pored stola ili na neku od polica koje mogu stati pod sto. Prednos tdržanja kućišta na podu je i ta što ste udaljeniji od buke koju stvara ventilator, a takođe je i bezbjednije, jer i ukoliko se prevrne manja je šansa da će se oštetiti nego ako padne sa visine.

Praktičnost

Postavite računar na mjesto koje vam omogućava lako pristupanje svim potrebnim konektorima, ulazima i izlazima. Takođe, vodite računa da u tom dijelu prostorije imate dovoljno prirodne ili vještačke svjetlosti kako biste manje zamarali oči. Osigurajte da je mjesto blizu utičnica kako biste mogli priključiti računar i druge uređaje bez potrebe za upotrebom produžnih kablova i drugih manje praktičnih i potencijalno opasnih rješenja.

Ventilacija

Izbjegavajte postavljanje računara na mjesto gdje se može pregrijati. Osigurajte dobru ventilaciju kako bi uređaj ostao hladan i tokom dugotrajnog neprekidnog rada. Obavezno provjerite da li postoji dovoljno prostora za cirkulisanje vazduha oko računara.

Privatnost

Ukoliko radite na osjetljivim ili privatnim informacijama, odaberite mjesto u vašem domu koje obezbjeđuje određeni nivo privatnosti i bezbjednosti.

Estetika

Većini ljudi je važno kako izgleda njihov životni prostor, pa bi trebalo imati u vidu i taj segment prilikom odabira mjesta za računar. Pokušajte ga uklopiti u vaš enterijer. Ukoliko je potrebno, zbog ispunjavanja uslova koje računar zahtijeva, napravite razmještaj u stanu, možda budete prijatno iznenađeni.