Kako je nastala najpoznatija kompjuterska pozadina svih vremena

Većina korisnika računara vjerovatno ne razmišlja mnogo o izgledu njegove radne površine. Međutim, i oni koji sasvim rijetko koriste ove uređaje sigurno su bar jednom vidjeli kompjutersku pozadinu o kojoj danas govorimo.

Fotografijom ovjekovječeno predivno plavo nebo sa pokojim oblačkom i zelena livada učinili su američkog fotografa Charlsa O'Reara besmrtnim.

Naime, ta fotografija se od 2001. godine prikazuje kao pozadina Microsoft-ovog XP sistema i svakodnevno je bila pred očima više od milijardu ljudi širom planete.

O'Rear je decenijama radio za “Nacionalnu geografiju”, jedan od najpoznatijih časopisa na svijetu koji se bavi prirodom i u kome su fotografske ilustracije presudne za utisak o temi o kojoj se piše. Nekoliko godina kasnije O'Rear je prava na fotografiju prodao Microsoft-u, za zasada nepoznatu sumu novca.

Godinama se vodila polemika o mjestu nastanke fotografije, da bi Microsoft na svom Youtube kanalu objavio da je ona nastala u Kaliforniji, u okrugu Napa. Fotograf koji je, inače, veliki ljubitelj vina i vinogradarstva, fotografiju je snimio neplanski. Naime, vozeći se kroz Kaliforniju auto-putem 121 zapazio je ovaj predio, obasjan suncem, zaustavio se i tako je nastala legenda…

O'Rear je prepričao taj događaj.

“Fotografija je nastala blizu moje kuće, dok sam išao da posjetim djevojku, sjeverno od San Franciska. Dan je jednostavno bio takav. Fotografija nije dorađena u Photoshopu. Trava je bila savršena i sunce je sijalo. Na nebu nije bilo niti nijednog oblačka, ali dok sam parkirao automobil i postavio fotoaparat, oblaci su se pojavili”, kazao je on. Zanimljivo je da je na toj livadi kasnije podignut vinograd.