Kako i zašto da zaštitite telefon od visokih temperatura

Tokom ljeta i povišenih temperatura zaštita našeg zdravlja jeste najvažnija, ali ne i jedina stvar o kojoj moramo voditi računa. Važno je i kako se odnosimo prema našim pametnim uređajima, koji su, takođe, podložni pregrijavanju.

Kada uzmete telefon u ruke i primijetite da je vreo na dodir, neka vas to ne iznenadi. To će postati sve češća pojava tokom ljeta. Ne treba da vas iznenadi ni poruka upozorenja koja ukazuje na potrebu da se uređaj ohladi prije nastavka upotrebe. U većini slučajeva, pregrijavanje je relativno bezazleno i dovoljno je skloniti uređaj sa sunca da bi se vratio u normalu. Međutim, često pregrijavanje može usporiti rad uređaja, onemogućiti punjenje ili čak izazvati trajna oštećenja koja mogu dovesti do visokih troškova popravke ili zamjene telefona.

Kako biste spriječili pregrijavanje vašeg Android ili iPhone telefona, potrebno je preduzeti određene mjere:

  1. Izlaganje telefona direktnoj sunčevoj svjetlosti: Držite telefon podalje od direktne sunčeve svjetlosti, posebno tokom ljeta. Telefoni mogu podnijeti niže temperature, ali visoke temperature povećavaju rizik od pregrijavanja. Na plaži, telefon može postati vreo za samo nekoliko minuta, a isto se dešava ako ga ostavite na osunčanoj strani automobila.
  2. Visoke temperature: Temperatura unutar parkiranog automobila ljeti može premašiti 50 °C. Čak i ako je telefon zaštićen od direktnog sunca, visoke temperature unutar automobila mogu dovesti do pregrijavanja. Proizvođači kao što su Apple ne preporučuju da se iPhone ostavlja na temperaturama višim od 45 °C, a slične preporuke važe i za Android uređaje.

Ako vaš telefon pokazuje znakove pregrijavanja, a nije izložen direktnom suncu ili visokim temperaturama, možete preduzeti sljedeće korake:

  1. Ne koristite zahtjevne aplikacije tokom punjenja: Telefoni se različito zagrijavaju prilikom punjenja. Ako primijetite visoku temperaturu baterije, sačekajte da se uređaj napuni prije nego što ga intenzivno koristite.
  2. Ažurirajte aplikacije i operativni sistem: Softverske greške mogu uzrokovati pregrijavanja. Redovno ažuriranje aplikacija i operativnog sistema može riješiti ove probleme. Ako problem i dalje postoji, razmislite o vraćanju telefona na fabrička podešavanja.
  3. Izbjegavajte neprovjerene punjače: Uvijek koristite punjač proizvođača vašeg telefona. Ako koristite punjače trećih strana, postoji rizik od pregrijavanja zbog neadekvatne kompatibilnosti.

Preduzimanjem ovih mjera možete značajno smanjiti rizik od pregrijavanja i zaštititi svoj pametni telefon tokom toplih ljetnjih mjeseci.