Kako da snimite ekran na iPhone-u

Najnovija verzija iOS-a na iPhone uređajima to omogućava – da putem FaceTime-a drugima pokažete šta se dešava na ekranu vašeg telefona.

Dakle, ukoliko imate iOS 11 i novije verzije, za to vam neće biti potrebna instalacija aplikacija koje ovo mogu da urade. Potrebno je da napravite nekoliko izmjena u Kontrolnom centru.

U aplikaciju “Settings” (Podešavanja) izaberite “Control Center” (Kontrolni centar).

Tu ćete vidjeti listu alata koje možete dodati u Kontrolni centar radi lakog pristupa. Pomjerite listu ka dolje i dodirnite zeleni plus ikonu pored opcije “Screen Recording” (Snimanje ekrana). To će je premjestiti u listu “Included Controls” (Uključeni kontrolni elementi).

Sada, kada otvorite Kontrolni centar povlačenjem sa gornjeg desnog ugla ekrana vašeg iPhone-a (na starijim modelima iPhone-a povucite sa dna), vidjećete ikonu za snimanje ekrana koja je predstavljena bijelom tačkom sa krugom oko nje.

Dodirnite tu ikonu i sačekajte da počne odbrojavanje od tri sekunde.

Crvena tačka ili crveni vremenski pečat koji stoji blizu sredine tokom snimanja vam je bitan kada želite da prekinete snimanje, i kad ga dodirnete dobićete pitanje da li želite prekid. Pritiskom na “confirm” (potvrdi) pojavljuje se prozorčić koji vas vodi do mjesta na kojem je snimak sačuvan.

Ako želite da dodate zvuk u svoj snimak, idite na Kontrolni centar. Pritisnite i držite ikonu “Screen Recording” i dodirnite ikonu mikrofona u kontekst meniju. Sada će svaki put kada snimate ekran vaš iPhone snimati zvuk zajedno sa video zapisom.