Kako da saznate da li je neki tekst ili video AI sadržaj

Uspon vještačke inteligencije osim pogodnosti koje donosi stvorio je veliki strah od zloupotreba, krađe autorskih djela i zlonamjernih montiranja sadržaja.

Sve veći značaj razlikovanja autorskog rada od sadržaja generisanog vještačkom inteligencijom podstaknuo je razvoj online alata za prepoznavanje AI-generisanog sadržaja.

Ovi alati predstavljaju korisne resurse za prepoznavanje i suzbijanje AI-generisanog sadržaja u obrazovnim i kreativnim sektorima, pružajući korisnicima dodatnu sigurnost i povjerenje u autentičnost informacija i umjetničkih djela.

Deepware scanner specijalizovan je za otkrivanje deepfake videozapisa manipulisanih vještačkom inteligencijom. Ova internetska stranica prima zahtjeve za skeniranje sumnjivih videozapisa i potom ih analizira radi utvrđivanja autentičnosti.

SynthID, alat koji je nedavno razvio Google, fokusiran je na prepoznavanje slika i umjetničkih djela generisanih vještačkom inteligencijom. Iako trenutno dostupan samo korisnicima Google Clouda, SynthID traži skrivene digitalne vodene žigove koji su nevidljivi ljudskom oku, omogućujući korisnicima da provjere autentičnost slika.

Copyleaks AI Content Detector, alat s dugogodišnjim iskustvom u provjeravanju plagijata, takođe pomaže u prepoznavanju AI-generiranog sadržaja. Prema tvrdnjama Copyleaksa, ovaj detektor može uočiti AI-generirani tekst s tačnošću od 99,1 odsto, podržavajući više jezika osim engleskog.