Kako da primijenite novi sloj zaštite na Gmail-u

Gmail planira dodati još jedan sloj zaštite kako bi osigurao bezbjednost korisničkih naloga. Ovaj dodatni korak provjeravanja biće dostupan svim korisnicima Google Workspacea i pojedincima sa ličnim Google nalozima.

Prema objavi na zvaničnom Google blogu, ovaj dodatni sloj zaštite ima za cilj spriječiti zlonamjerne osobe da manipulišu e-poštom korisnika ili da je prosleđuju na nove adrese bez njihovog znanja. Ovo će biti posebno korisno u situacijama kao što su kreiranje ili uređivanje filtera, dodavanje adresa za prosljeđivanje e-pošte ili omogućavanje IMAP pristupa.

Kada korisnik pokuša da izmijeni ova podešavanja, Google će tražiti dodatnu potvrdu kako bi se osiguralo da je ta osoba legitimni vlasnik naloga. Ako se ne dobije odgovarajući odgovor ili potvrda, korisnik će dobiti “kritično bezbjednosno upozorenje,” obavještenje da nešto nije u redu.

Ova dodatna zaštita pruža korisnicima veći mir u vezi sigurnosti njihovih Google naloga, posebno onih koji koriste Google Workspace i obavljaju osjetljive radnje unutar sistema. Doduše, to će važiti samo za one koji koriste Google kao svoj “izvor” identiteta u okviru Google proizvoda.

Ovaj potez dolazi nakon što je Google prošle godine uveo sličan bezbjednosni upit za potvrdu za “osjetljive” radnje izvršene na vašem korisničkom nalogu u okviru Google Workspacea, što ukazuje na stalni trud kompanije da poboljša bezbjednost svojih korisnika.