Kako da povežete Android telefon sa smart TV-om

Svoj Android telefon ili tablet sa TV-om možete da povežete bežično ili pomoću kabla.

Ako ne želite da se petljate oko podešavanja, najjednostavnije rješenje za povezivanje Android telefona ili tableta sa televizorom je korišćenje HDMI kabla – pod uslovom da vaš uređaj podržava strimovanje preko HDMI-ja.

Jedan kraj povezujete sa portom na zadnjoj strani televizora, a jedan kraj sa portom za punjenje na telefonu, a zatim na TV-u izaberete HDMI ulaz kao izvor signala.

Ako standardni HDMI kabl ne odgovara telefonu i ako vaš telefon ili tablet ima USB-C port, možete kupiti HDMI kabl koji ima USB-C izlaz na jednom kraju.

Bežično povezivanje

Telefon i TV se bežično povezuju pomoću “cast” sistema i Wi-Fi-a.

Pametni televizori imaju svoju LAN ili WiFi mrežnu karticu preko koje pristupaju internetu. Na TV-u treba da odaberete skraćenicu odnosno opciju za povezivanje koja se najčešće zove cast, screencast, screen mirroring ili slično.

Ako TV nema Android operativni sistem onda ćete ove opcije naći unutar aplikacija koje podržavaju dijeljenje sadržaja na druge uređaje: YouTube, Google Play Music, Tune In Radio, Popcorn Time, ili bilo koja od Chromecast aplikacija.

Kada telefon prepozna vaš TV, samo dodirnite na njega i potvrdite sinhronizaciju. Sljedeći korak je da pronađete sadržaj koji želite da pustite direktno na TV i da dodirnete na malu ikonicu koja ima tri crtice u vrhu displeja na kojem se prikazuje sadržaj.

Preko mirroringa na TV-u možete da podijelite cijeli sadržaj sa ekrana telefona.