Kako da odredite sa koje udaljenosti da gledate televizor

Gledanje televizora dio je naše svakodnevice, ali je bitno osigurati da to radimo na način koji neće štetiti našem zdravlju, posebno očima.

U prošlosti se smatralo da je optimalna udaljenost od televizora najmanje pet puta veća od dijagonale ekrana, ali su se stvari promijenile s dolaskom LCD ekrana. Sada vodeći proizvođači preporučuju udaljenost koja je u prosjeku samo dva puta veća od same dijagonale ekrana.

Međutim, samo određivanje udaljenosti nije dovoljno. Važno je i da televizor bude postavljen na odgovarajući način u prostoriji. Ekran treba da bude postavljen tako da je sredina ekrana u visini vaših očiju dok sjedite ili malo niže od toga. Ovo će vam pomoći da izbjegnete naprezanje vratnih i očnih mišića, dok će istovremeno osigurati dobar ugao gledanja.

Ako se odlučite za televizor sa visokom rezolucijom poput 4K, idealna udaljenost može biti nešto bliža nego kod televizora sa standardnom HD rezolucijom. Za 4K televizore preporučuje se da idealnu udaljenost izračunate tako što ćete dužinu dijagonale pomnožiti sa 1,5.

Evo i praktične liste koja će vam pomoći da odaberete pravu dijagonalu televizora i optimalnu udaljenost:

Za 4K televizore:

  • 43 ″ (109 cm) – optimalna udaljenost: 164 cm
  • 55 ″ (140 cm) – optimalna udaljenost: 210 cm
  • 65 ″ (165 cm) – optimalna udaljenost: 248 cm
  • 75 ″ (191 cm) – optimalna udaljenost: 286 cm

Za HD i Full HD televizore:

  • 32 ″ (81 cm) – optimalna udaljenost: 163 cm
  • 50 ″ (127 cm) – optimalna udaljenost: 254 cm

Pravilno određivanje udaljenosti od televizora može značajno poboljšati vaše iskustvo gledanja i smanjiti zamor očiju.