Kako da izbjegnete prenatrpavanje memorije na Google nalogu

Google korisnike već neko vrijeme obavještava kada je besplatnih 15GB skladišnog prostora gotovo popunjeno, nagovještavajući potrebu za nadogradnjom.

Ipak, postoji nekoliko korisnih savjeta koje možete isprobati kako biste izbjegli plaćanje dodatnog prostora.

Prvo, preporučuje se brisanje nepotrebnih fajlova koji zauzimaju prostor, a na koje ste možda zaboravili. Ovi savjeti ne važe samo za Google Drive, već i za Gmail i Google Photos. Ako želite zadržati veći dio sadržaja na Google Drive, sortiranje fajlova po veličini može vam pomoći.

To možete učiniti odabiranjem “Storage”, pa ako fajlovi nisu već poredani po veličini, kliknite na “Storage used”. Odaberite fajlove koje želite da obrišete, kliknite na ikonu koja označava brisanje, a ne zaboravite da nakon toga odete u “Trash” i odaberete “Delete forever” kako bi bilo potpuno izbrisano.

Za aplikaciju na telefonu, pratite ove korake: “Files” -> “Name” ispod “My Drive” -> “Storage used” -> tri tačke pored fajla koji brišete -> “Remove” -> “Trash” -> “Empty Trash”.

Što se tiče Gmaila, ispraznite spam. Zatim, u pretragu ukucajte: “has:attachment larger:10MB”, da bi pretražili mejlove koji zauzimaju najviše prostora.

Što se tiče Google Photos, preporučuje se brisanje nebitnih slika i video-snimaka. Na desktop verziji, odaberite željene medijske datoteke klikom na sivu kvačicu u gornjem lijevo uglu, pa zatim izaberite brisanje, pa ispraznite smeće. Mobilnom aplikacijom, odaberite željenu sliku, pritisnite ikonu smeće i ne zaboravite isprazniti smeće u odgovarajućem meniju.

Važno je napomenuti korisnicima iPhone-a da iCloud i Gmail mogu biti povezani, pa brisanje slika na Google Photos može uticati na lokalne kopije na telefonu.