Kako da baterija pametnog telefona traje duže

Dužina trajanja baterije pametnog telefona izuzetno je važna za svakog korisnika. Na njen vijek trajanja možemo uticati malom promjenom navika.

Današnji telefoni su multifunkcionalni. Zahvaljujući njima u svakom trenutku sa različitih lokacija možemo telefonirati, fotografisati, snimati i dijeliti vrhunske video snimke, plaćati račune, slati i primati poštu… Ipak, sve je to uzalud ako je baterija slaba i ne dozvoljava nam da se na duže vrijeme odvojimo od punjača. Zbog toga je važno da pametno rukujemo telefonom od prvog dana. Evo kako to možemo učiniti:

Ne puniti bateriju do 100 odsto

Većina ljudi ostavlja svoje telefone da se pune tokom noći, što nije dobro. Iako nećemo odmah primijetiti da to loše utiče na njegovu bateriju, vremenom itekako hoćemo. Naime, često punjenje baterije do maksimuma i držanje satima poslije toga na punjaču vremenom će smanjiti kapacitet baterije.  Stručnjaci preporučuju da se baterija puni između 40 i 80 odsto, ako želite da ostane u dobrom stanju tokom cijelog životnog vijeka telefona. Noviji iPhone uređaji prepoznaju kada ih punite preko noći i imaju mogućnost odgađanja punjenja kada se dostigne 80% kapaciteta na nekoliko sati, tako da baterija bude manje opterećena. Sličnu mogućnost imaju i većina Samsung-ovi telefoni. Zanimljivo je da stručnjaci preporučuju punjenje baterije od nula do 100 odsto otprilike jednom mjesečno, jer se telefon tako navodno resetuje i to mu pomaže da radi brže.

Isključiti Bluetooth i Wi-Fi

Ako se ne povezujete s Bluetooth uređajima poput pametnog sata ili slušalica, isključite Bluetooth opciju svog telefona. Primijetićete da ćete time štedjeti bateriju. Takođe, ako vam je baterija gotovo prazna, a potrebno vam je da telefon izdrži još neko vrijeme, kako biste bar mogli obaviti poziv, isključite Wi-Fi. I to će pomoći. Takođe, kada se nađete u mjestu koje ima slabu pokrivenost internetom, bolje bi bilo da uključite režim rada u avionu, jer telefon traži signal ili pojačava snagu kako bi održao jaču vezu, čime se brže crpi baterija.

Koristiti način rada za uštedu baterije

Većina modernih pametnih telefona ima način rada za uštedu baterije ili nisku potrošnju energije. Može zatamniti vaš ekran, staviti ga u crno-bijeli način rada i smanjiti ili ograničiti ono što možete raditi sa svojim telefonom. U nekim će slučajevima to će udvostručiti trajanje baterije.

Isključiti GPS

GPS, nažalost, prilično brzo troši bateriju. Osim ako ne koristite Google Maps ili neku drugu aplikaciju koja se temelji na lokaciji, isključite GPS. Nećete primijetiti nikakvu razliku u mogućnostima svog telefona, ali ćete itekako primijetiti da vam se baterija mnogo sporije prazni.

Smanjiti svjetlinu ekrana i isključiti vibraciju

Ukoliko baš ne morate, nemojte koristiti animirane pozadine i teme, ​​jer će vam to potrošiti bateriju. Takođe, isključite funkciju vibracije.