Kako bezbjedno koristiti Google Chrome 

Iako iz Google Chrome-a navode da koriste najnoviju tehnologiju za zaštitu podataka korisnika, naglašavaju da i mi sami brzo i jednostavno možemo tu zaštitu dodatno ojačati.

Redovna ažuriranja

U kompaniji navode da neumorno rade na tome da skrate vrijeme između otkrivanja ili prijave bezbjednosnih propusta i objavljivanja zakrpe. Ipak, ističu da bez obzira na to koliko brzo rade, hakeri traže prilike za iskorištavanje “rupe u zakrpama” između trenutka kada objave popravak i kada neki korisnici izvrše ažuriranje. Zbog toga apeluju na korisnike da vode računa o tome da Chrome bude ažuriran. Ažuriranje na čekanju vidljivo je u gornjem desnom uglu prozora preglednika. Za primjenu ažuriranja kliknite “Ažuriraj” ili jednostavno zatvorite i ponovno otvorite Chrome.

Provjera bezbjednosti

Da biste sačuvali svoje podatke, potrebno je da vodite računa o tome da li su vaše šifre kompromitovane. Dakle, neophodne su redovne provjere bezbjednosti na desktop i mobilnim uređajima. Tu je od koristi opcija Safety Check.

Menadžer lozinki

Nedavno smo prenijeli preporuku stručnjaka koji ističe da su šifre koje kreira menadžer lozinki neuporedivo bolje od onih koje sami smislimo. Ta mogućnost automatskog kreiranja snažnih lozinki ugrađena je u Google Chrome i sinhronizuje se preko Google naloga.

Čišćenje browsera

Očistite browser i oslobodite ga nepotrebnih podataka i kolačića koji mogu da prate šta radite na internetu. To možete učiniti brzo, u samo nekoliko koraka, i to tako što ćete u polju za web adresu upisati Clear browsing history, te kliknuti na opciju koja ima Google Chrome logo. Poslije toga samo odaberite period iz kojeg vam podaci više nisu potrebni i kojih želite da se riješite.