Apple Watch će spasavati od utapanja

Apple Watch ručni satovi već su poznati po brojnim korisnim zdravstvenim funkcijama, ali najnoviji patenti ukazuju na to da će budući modeli biti još impresivniji i korisniji.

Novi patenti sugeri[u da će Apple Watch postati lični digitalni pomoćnik i za plivače, pružajući dodatnu sigurnost u bazenima i sličnim vodenim okruženjima.

Na osnovu senzora ugrađenih u uređaj, budući modeli Apple Watch-a mogli bi detektovati situacije u kojima se plivač nalazi u opasnosti od davljenja. Na primjer, ako plivač ostane bez vazduha pod vodom duže od određenog vremenskog perioda, sat bi mogao automatski poslati SOS poruku obližnjim uređajima, kao što su pametni telefoni ili tablet računari, obavještavajući ljude u blizini da je potrebna pomoć.

Ova inovativna funkcija posebno je važna s obzirom na podatak da utapanje godišnje uzrokuje hiljade smrtnih slučajeva samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Implementacija ove funkcije u buduće modele Apple Watch-a mogla bi znatno smanjiti broj nesreća i spasiti mnoge živote.

Iako samo podnošenje patenta ne garantuje da će se ova funkcija pojaviti u budućim modelima, ova inicijativa Apple-a nagovještava njihovu posvećenost poboljšanju sigurnosti i zdravlja korisnika njihovih proizvoda. S obzirom na potencijalnu korist ove funkcije, postoji velika vjerovatnoća da će Apple raditi na njenom daljem razvoju i eventualnoj implementaciji u budućnosti.