Kako AI zauvijek mijenja društvene mreže

U posljednje vrijeme svijet tehnologije je doživio značajne promjene kroz AI, što će vjerovatno zauvijek promijeniti način na koji koristimo društvene mreže.

Kompanija OpenAI je najavila inovacije u vezi sa svojim ChatGPT modelom, koji je u u eksperimentalnoj fazi počeo glasovno da komunira sa korisnicima. Ovo je samo jedan korak ka stvaranju digitalnih družbenika s kojima možemo da komuniciramo skoro kao sa čovjekom. To diže ljestvicu za društvene mreže. 

Meta, kompanija koja stoji iza Facebooka, takođe se priključila trci za razvoj naprednih AI likova i avatara. Nedavno su predstavili 28 personalizovanih chatbot-ova koji će moći da se koriste u Meta aplikacijama za komunikaciju. Ovi botovi ne samo da mogu da odgovaraju tekstualno, već i da govore, a interesantno je da su im glasove pozajmili poznati ljudi, uključujući Charli D’Amelio, Dwyane Wade, Kendall Jenner, MrBeast, Snoop Dogg, Tom Brady, Paris Hilton i druge.

Ove nove tehnologije imaju potencijal da ublaže usamljenost i izolaciju, pružajući korisnicima mogućnost interakcije sa botovima koji zvuče poznato. To takođe može označiti prvi korak ka novim oblicima društvenih mreža, pružajući korisnicima još personalizovanije sadržaje i iskustva.

Vještačka inteligencija uči brže nego ikad, što znači da će moći da ponudi korisnicima sadržaje i usluge prilagođene njihovim potrebama i preferencijama. Ovakve inovacije privlače ljude, čak i kad su svjesni da komuniciraju sa AI avatarima koji nemaju stvarne emocije.