Je li tamni način rada na telefonu zdraviji za oči

Tamni način rada na telefonu nema samo estetsku funkciju. Osim što može produžiti trajanje baterije uređaja, cilj ovog režima je smanjenje izloženosti očiju plavoj svjetlosti koju emituju ekrani.

Kako navodi Healthline, nema dokaza koji 100 odsto potvrđuju da tamni način rada telefona zaista štiti oči i smanjuje njihovo naprezanje, ali su neke studije pokazale da prelazak na ovaj način rada u večernjim časovima korisnicima olakšava zaspivanje.

Naime, neki ljudi tvrde da im korištenje tamnog načina rada pred spavanje pomaže da brže zaspu i spavaju duže. Stručnjaci objašnjavaju da oni stiču takav utisak jer se korištenjem telefona sa standardnim načinom rada, kada čitamo tamna slova na svijetloj podlozi, više izlažemo plavoj svjetlosti, što tijelu daje signal da je dan, odnosno da još ne bi trebalo da zaspimo.

Tamni način olakšava čitanje i smanjuje potrebu za škiljenjem, odnosno naprezanjem očiju, pogotovo ako telefon koristimo u mraku. Američka akademija za oftalmologiju (AAO) ističe da je u tom slučaju naprezanje očiju uzrokovano načinom na koji koristimo svoje digitalne uređaje, a ne plavom svjetlošću koju oni emituju. Takođe, neki od zaključaka su da je smanjenje nivoa svjetlosti jednako ili čak važnije od prelaska na tamni način rada.

Kako navodi Healthline, tamni način rada telefona trebali bismo koristiti u slučaju problema kao što su –  bol u očima, suve oči, pojačane glavobolje ili migrene, nesanica ili drugi problemi sa spavanjem.