Izaberi najbolji Sony Xperia telefon za tebe

Preferirate Sony Xperia telefone, ali ne znate koji bi, na osnovu specifikacija, bio najbolji za vas. Ovaj kratki vodič kroz modele bi vam mogao pomoći!

Sony Xperia 1 III se zasigurno nalazi na samom vrhu ove rang liste. Ali ako vam je ovaj smartfon isviše skup, tu je svakako još modela koji su prihvatljivijeg cjenovnog ranga. Uz to, Sony često pomalo nejasno imenuje telefone, pa će vam njihovo predstavljanje koje slijedi pomoći da lakše razlikujete premijum od budžetskih telefona.

Do kraja godine bi se mogao pojaviti još neki Xperia model, ali su ovo za sada najbolje opcije dostupne na tržištima širom svijeta.

Sony Xperia 1 III

Vrhunski, vodeći Sony model telefona. Naglasak je i na tome da je u pitanju prvi pametni telefon na svijetu sa 4K 120Hz ekranom. Njegov 6,5-inčni OLED panel je jedan od najboljih ekrana koje ćete danas pronaći. Impresivna je i njegova baterija, koja je u nekim testovima pokazala dfuži vijek trajanja od mnogih drugih vodećih modela telefona, iako ima samo srednji kapacitet od 4.500 mAh. Telefon ima priključak za slušalice od 3,5 mm, a tu je i vrhunsko napajanje i mogućnost podešavanja kamere, koje zajedno sa glavnim, ultraširokim i senzorom dubine ima i prilagodljivu telefoto kameru od 12 MP, koja varira između 2,9 i 4,4x optičkog zuma. Uređaj nema skener otiska prsta na ekranu, a njegov dugačak i uzak dizajn neće odgovarati svima.

Sony Xperia 5 III

Sa izduženim dizajnom koji daje prioritet pejzažnim medijskim sadržajima, Sony Xperia 5 III je odlična opcija za one koji vole striming u pokretu. Pored toga, nudi i odlične performanse za svoju veličinu i fantastičan sistem sa tri kamere koji je izuzetno fleksibilan. Nedostaje mu nekoliko opcija, poput bežičnog punjenja, a ekran nije tako oštar kao kod nekih drugih Sony telefona. Ipak, njegova kamera čini veliku razliku u odnosu na neke druge modele, pa je ovaj telefon pravi izbor za oni koji preferiraju takvo korisničko iskustvo.

Sony Xperia 5 II

U osnovi, u pitanju je manja, jeftinija verzija modela Xperia 1 II. Naravno, postoje neke razlike mimo veličine ekrana, ali ovaj telefon vjerovatno donosi bolju  ravnotežu između cijene i specifikacija. Ima odličan OLED ekran od 6,1 inča, rezulucije 1080×2520, sa frekvencijom osvježavanja 120Hz. Čak i Xperia 1 II nema tako visoku brzinu osvježavanja, što je, dakle, prednost ovog modela u pogledu specifikacija. Tu je i dolična kamera sa tri objektiva; glavnim, ultraširokim i telefoto objektivima od 12 MP, plus vrhunski čipset Snapdragon 865.

Sony Xperia 1 II

Ovim modelom su iz kompanije pokazali da slušaju povratne informacije korisnika, jer rješava neke od najvećih problema svojih prethodnika, dok istovremeno donosi mnogo više. Telefon ima impresivan 4K ekran u rezoluciji 21:9, odličnu trostruku kameru na zadnjoj strani te dugotrajnu bateriju kojom je riješen jedan od najvećih problemana starijim modelima. Ako baš ne volite velike telefone, onda ovo nije model za vas (taj “problem”rješava Xperia 5 II), ali ako vam to ne predstavlja problem, ovo je definitivno jedan od najboljih telefona ovog brenda.

Sony Xperia 5

Ekran je manji manji i nije toliko oštar kao kod Xperia 1, vodećeg modela iz 2019. godine,  ali je prihvatljiv za mnoge korisnike, jer je još uvijek prilično velik sa svojih 6,1 inča. Pri 1080×2520 rezuluciji i dalje dobijate 449 piksela po inču. I po nekim drugim odlikama se ne razlikuje od modela Xperia 1 – imaju isti odnos stranica, 21:9, što ga čini odličnim za gledanje filmova, a tu je i isti vrhunski čipset Snapdragon 855 uparen sa 6 GB RAM-a, istom količinom prostora za skladištenje, ikao i ista zadnja kamera sa trostrukim objektivom. Osim toga, baterija traje nešto duže, a cijena je nešto niža.

Sony Xperia 1

Nije izgledalo da će 2019. biti godina Sony-ja, nakon loše prihvaćenih modela Xperia 10 i 10 Plus, ali kompanijaje to demantovala upravo ovim telefonom. Pravi premijum model koji obuhvata najbolje dijelove svojih prethodnika, uz poboljšane specifikacije u mnogim oblastima. Između ostalih, ima namjensku aplikaciju za snimanje filmova za početnike, koja ponovo donosi iskustvo korišćenja Sony Alpha kamere. Tu su i tri moćne kamere, najsavremeniji čipset Snapdragon 855 i 4K ekran. Jedan os skupljih Sony modela, ali svakako i jedan od njihovih najbolji telefona koji trenutno možete nabaviti.